Tεστ Παπανικολάου ή Test Pap

Tεστ Παπανικολάου ή Test Pap

Το Tεστ Παπανικολάου ή Test Pap Eίναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια. Το Tεστ Παπανικολάου ή Test Pap πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας . Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Πώς γίνεται το Test Pap?

Ως μέρος της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός , με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα ( πλαστικό εξάρτημα μιας χρήσης αποστειρωμένο, που διαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπού), θα πάρει μια λεπτή πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και μια μικροσκοπική βούρτσα και θα σκουπίσει ήπια μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα. Μερικές μπορεί να αισθανθούν ένα κάψιμο ή μικρή ενόχληση καθώς λαμβάνεται το τεστ. Παρόλ’ αυτά η ενόχληση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια στιγμή. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή υπάρχει δυσπλασία.

Μη φυσιολογικό Test Pap σημαίνει καρκίνο?

Όχι. Ο πιο κοινός λόγος ενός μη φυσιολογικού τεστ είναι μια κολπίτιδα (μόλυνση του κόλπου από μικρόβιο) ή τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου από μικρόβιο) που προκαλεί τις αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν κι έτσι ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Το τεστ και η θεραπεία ,αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του Test Pap?

Τα περισσότερα Test Pap είναι φυσιολογικά, μερικές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (περίπου 1 στα 10). Θα περιγράψουμε επιγραμματικά τα αποτελέσματα του τεστ.

 1. Αρνητικό– αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής! Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο
 2. Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα– αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα . Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία . Ο γιατρός θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει το επόμενο τεστ.
 3. ASCUS(“άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας”) – είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus).Κάνουμε κολποσκόπηση, για να δούμε το σημείο από το οποίο προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV) ,για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη και τον τύπο του.
 4. LG- SIL( χαμηλού βαθμού δυσπλασία ) ελαφρά δυσπλασία, σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV). Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
 5. HG-SIL(υψηλού βαθμού δυσπλασία) μεγάλη κυτταρική δυσπλασία. Χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
 6. Kαρκίνος, αυτό είναι πολύ σπάνιοσε νέες γυναίκες. Εάν με το Test Pap ανευρεθούν καρκινικά κύτταρα, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

Πότε πρέπει να κάνω Test Pap?

 • Αν είστε υγιής, 1 φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά.
 • Μετά τη θεραπεία, από κάθε κολπική ή τραχηλική μόλυνση, περιμένουμε να περάσουν 15 ημέρες και επαναλαμβάνουμε το τεστ.
 • Στα παθολογικά τεστ θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό για τη συχνότητα που πρέπει αυτά να επαναλαμβάνονται.

Πριν το τέστ παπ

 • Να μην χρησιμοποιούνται ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά , κολπικά υπόθετα, 24-48 ώρες πριν το τεστ.
 • Να μην έχετε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ.
 • Να αναφέρετε αν είστε έγκυες ή το υποψιάζεστε, έχετε αλλεργίες ή ιδιαίτερα προβλήματα.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER