LOOP Τραχήλου

LOOP Τραχήλου

Τι είναι Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Loop ;

Το loop τραχήλου ή Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσουμε ένα δυσπλαστικό τμήμα από τον τράχηλο. Είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση βλαβών από τον HPV που βρίσκονται σε στάδιο CIN II  ή CIN III μέτρια ή βαριά δυσπλασία αντίστοιχα (High grade.). Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους όπως η κρυοπηξία ή η κωνοειδής εκτομή με νυστέρι, το loop τραχήλου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

  1. Αφαιρείται μόνο η περιοχή που πάσχει, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω υγιείς ιστούς
  2. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία
  3. Δεν επηρεάζει ο ενδοτράχηλος και άρα δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο η γονιμότητα της γυναίκας ή κάποια μελλοντική εγκυμοσύνη λόγω π.χ ανεπάρκειας τραχήλου, δυστοκίας  ή βλάβης στην τραχηλική βλέννη.

Τι είναι το Loop;

Το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο loop τραχήλου είναι μια λαβίδα που φέρει στην άκρη της ένα συρμάτινο βρόγχο. Ο βρόγχος (Loop) διατρέχεται από ρεύμα και λειτουργεί ως νυστέρι, αφαιρώντας με ακρίβεια την περιοχή που έχει επιλέξει ο γιατρός.

Πως γίνεται το Loop;

Το loop τραχήλου γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία συνολικά δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Αρχικά τοποθετήστε στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Με ένα κολποδιαστολέα, ο γιατρός ανοίγει τα τοιχώματα του κόλπου ώστε να έχει πρόσβαση στον τράχηλο. Για να γίνουν τα κύτταρα του τραχήλου πιο εύκολα προς παρατήρηση με το κολποσκόπιο, ο γιατρός τα εμβαπτίζει σε οξεικο οξύ και Lugol και όσα είναι μη φυσιολογικά αναδυκνύωνται . Σε αυτό το σημείο, τυχών τσούξιμο είναι φυσιολογικό. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, εγχέεται αναισθητικό ώστε να μουδιάσει τοπικά η περιοχή. Αφού μουδιάσει ο τράχηλος, ο γιατρός ξεκινάει να αφαιρει τοπικά την περιοχή που πάσχει. Το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή που θα αφαιρεθεί εξαρτάται από το αν το loop γίνεται για διάγνωση ή για θεραπεία της βλάβης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μια πάστα (διάλυμα Monsel)  για να σταματήσει η όποια αιμορραγία έχει δημιουργηθεί.  Τα κύτταρα που αφαιρέθηκαν θα τοποθετηθούν σε ένα συντηρητικό διάλυμα και θα σταλούν για βιοψία στο εργαστήριο. Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα της βιοψίας.

Είναι επώδυνο;

Το loop τραχήλου δεν είναι επώδυνη διαδικασία. Μπορεί να αισθανθείτε μια μικρή πίεση στην περιοχή ή ελαφριές κράμπες. Σπάνια μπορεί να ζαλιστείτε και να έχετε τάση για λιποθυμία. Αν συμβεί αυτό να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Το loop τραχήλου δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πριν την διαδικασία πρέπει να έχετε ενημερώσει το γιατρό για τυχών αλλεργίες που μπορεί αν έχετε ή για κάποια αιματολογική διαταραχή . Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα που παίρνετε γιατί κάποια μπορεί να χρειαστεί να τα σταματήσετε για να γίνει το loop. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να πάρετε κάποιο παυσίπονο μισή ώρα πριν την επέμβαση. Το loop γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας ώστε να υπάρχει χρόνος, για τον τράχηλο, να επουλωθεί μέχρι την επόμενη περίοδο.

Πως θα είμαι μετά το loop τραχήλου;

Μόλις η διαδικασία τελειώσει, θα σας ζητηθεί να ξεκουραστείτε για 10 λεπτά. Μπορείτε να γυρίσετε αμέσως σπίτι και σχεδόν σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η αιμορραγία είχε σταματήσει με ειδικές πάστες, αλλά είναι φυσιολογικό να έχετε λίγες σταγόνες αίματος (spotting) για κάποιες εβδομάδες. Φυσιολογικές είναι και τυχών καφέ ή μαύρες εκκρίσεις, οι οποίες προκύπτουν από το φάρμακο που είχε τοποθετήσει στον κόλπο  για να σταματήσει η αιμορραγία.  Καλό είναι λοιπόν να φοράτε σερβιετάκια τα οποία θα αλλάζετε συχνά.  Κάποιες φορές, η επόμενη περίοδος σας μπορεί να καθυστερήσει ή να είναι πιο βαριά.

Μετά στο σπίτι.

Για περίπου 4 εβδομάδες, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, τις κολπικές πλύσεις όπως και τη σεξουαλική επαφή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνο μόλυνσης. Για κάποιο διάστημα θα πρέπει επίσης να μην σηκώνετε βάρη και να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση.

Θα σας προταθούν  παυσίπονα πουμπορείτε να πάρετε για τον πόνο, εφόσον έχετε, καθώς ορισμένα ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία.

Θα σας δώθούν λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα είναι η ανάρρωση σας, τι είναι φυσιολογικό και τι όχι καθώς και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της θεραπείας σας π.χ  πότε θα χρειαστεί να επαναλάβετε  το τεστ Pap.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό αν έχετε:

  • Αιμορραγία μεγαλύτερη από αυτήν της περιόδου
  • Αιμορραγία με θρόμβους
  • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
  • Έντονο κοιλιακό πόνο
  • Πυρετό ή ρίγη

αφού μπορεί να είναι σημάδια κάποιας λοίμωξης που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER