Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

1η Εβδομάδα Κύησης

Mετράμε την εγκυμοσύνη από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου, ενώ η σύλληψη δεν έχει γίνει ακόμα.

 Αλλαγές στη μητέρα

Η περίοδο μόλις έχει αρχίσει. Είναι η αρχή του κύκλου που θα δημιουργηθεί το ωάριο και θα δώσει το έμβρυο. Για γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται περίπου την 14η ημέρα από την αρχή της περιόδου. Είναι η στιγμή για να κόψετε τις κακές συνήθειες και να αρχίσετε μια πιο υγιεινή ζωή. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προσθέστε στην διατροφή σας φολικό οξύ, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Σταματήστε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και ασκηθείτε. Μην συχνάζετε σε χώρους που είναι ανθυγιεινοί και αρχίστε να σκέφτεστε σαν έγκυος, έτσι ώστε να δώσετε την καλύτερη αρχή στο μωρό σας.

2η Εβδομάδα Κύησης

 Ανάπτυξη εμβρύου

Τίποτα ακόμα

Αλλαγές στη μητέρα

Η περίοδο έχει σταματήσει. Το ενδομήτριο (η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας) έχει αρχίσει να δημιουργείτε για να δώσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για εμφύτευση του εμβρύου. Στις ωοθήκες το ωάριο που θα γονιμοποιηθεί έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και είναι έτοιμο για να αφήσει την ωοθήκη στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

3η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη εμβρύου

Τα σπερματοζωάρια συναντούν το ωάριο στις σάλπιγγες και το θαύμα της ζωής αρχίζει. Παρόλο που εκατομμύρια σπερματοζωάρια περικυκλώνουν το ωάριο μόνο ένα από αυτά θα εισχωρήσει και θα το γονιμοποιήσει. Τα χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου ενώνονται , ενώνοντας τις πληροφορίες από την μητέρα και τον πατέρα για την δημιουργία του εμβρύου.

Το σπερματοζωάριο βρίσκεται πλέον στο εσωτερικό του ωαρίου

Δίδυμα : Αν δημιουργηθούν δύο ωάρια και γονιμοποιηθούν και τα δύο τότε έχουμε δίδυμα από διαφορετικά ωάρια και σπερματοζωάρια. Είναι η περίπτωση των διδύμων που δεν μοιάζουν και μπορούν να έχουν το ίδιο φύλο ή και διαφορετικό. Στην περίπτωση που από το γονιμοποιημένο ωάριο προκύψουν δύο έμβρυα είναι η περίπτωση (ομοζυγωτικά) των διδύμων που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού και έχουν πάντα το ίδιο φύλο. Τα ομοζυγωτικά δίδυμα έχουν τα ίδια χρωμοσώματα, άρα τον ίδιο γονότυπο και θα έχουν ίδια μαλλιά χρώμα ματιών, ομάδα αίματος. Αποτελούν το 1/3 από τα δίδυμα.

Αλλαγές στη μητέρα

Γύρω στην 14 μέρα από την τελευταία μέρα περιόδου ένα ώριμο ωάριο θα αφήσει τις ωοθήκες και θα κατευθυνθεί στις σάλπιγγες για να συναντήσει τα σπερματοζωάρια και να γονιμοποιηθεί. Μερικές φορές μπορεί να δείτε κάποιες σταγόνες αίματος κατά την ωορρηξία, μην πανικοβληθείτε. Συμβαίνει σπάνια αλλά, συμβαίνει. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, γύρω στην 21 μέρα μπορεί επίσης να δούμε κάποιες κηλίδες αίμα όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε είναι εντελώς φυσιολογικό.

4η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη εμβρύου

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας η βλαστοκύστη έχει εμφυτευτεί στη μήτρα και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα θα δώσει το έμβρυο ενώ το άλλο θα δώσει τους υμένες και τον πλακούντα.

Αλλαγές στη μητέρα

8 μέρες μετά. Το γονιμοποιήμενο ωάριο προσκολλημένο στα τοιχώματα της μήτρας.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα περιμένετε περίοδο (ή θα ελπίζετε ότι δεν θα έρθει αν έχετε προγραμματίσει εγκυμοσύνη). Μερικά από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν αρκετά με αυτά που έχουμε περιμένοντας περίοδο. Όπως κούραση, τάση μαστών και πρήξιμο. Ίσως νοιώθοντας αυτά να σκέφτεστε ότι δεν είστε έγκυος. Περιμένετε για λίγες μέρες.

5η Εβδομάδα Κύησης

5 εβδομάδες. Μέγεθος εμβρύου, περίπου 9 χιλιοστά. Αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε το πρόσωπο, μάτια, μύτη, στόμα.

Ανάπτυξη εμβρύου

Το έμβρυο είναι ένας μικρός δίσκος που αποτελείτε από τρία στρώματα. Τα τρία αυτά στρώματα ονομάζονται εκτόδερμα, μεσόδερμα και ενδόδερμα. Από το εκτόδερμα θα δημιουργηθούν ο νευρικός σωλήνας που στο μέλλον θα δώσει το νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό), δέρμα και τρίχες. Το μεσαίο στρώμα (μεσόδερμα) θα δώσει την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα, τα οστά, τους μυς, τα νεφρά, τα αναπαραγωγικά όργανα. Σε αυτή την εβδομάδα η καρδιά και ένα πρόγονο κυκλοφορικό σύστημα θα δημιουργηθεί γρήγορα. Η καρδιά και το κυκλοφορικό είναι το πρώτο σύστημα που θα λειτουργήσει στο έμβρυο. Από το ενδόδερμα θα δημιουργηθεί το έντερο, το συκώτι, το πάγκρεας και η κύστη.

Ο εγκέφαλος του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται

Αλλαγές στη μητέρα

Η περίοδος άργησε και ίσως ανησυχείτε ότι ίσως είστε έγκυος. Υπάρχουν πολλά τεστ ούρων που δείχνουν μέσα σε λίγα λεπτά αν είστε έγκυος ή όχι.

Η αύξηση της προγεστερόνης από την εγκυμοσύνη δημιουργεί υπερβολική τάση μαστών, αύξηση της πείνας και μερικές φορές ζαλάδα, πρωινή αδιαθεσία και τάση για εμετό. Η αύξηση της μήτρας πιέζει την κύστη και δημιουργεί συχνοουρία. Αυτά τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ακόμα και στην ίδια γυναίκα σε διαφορετικές εγκυμοσύνες.

6η Εβδομάδα Κύησης

24 μέρες. Ο σκελετός του εμβρύου δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Υπάρχει μόνο η καρδιά που έχει αρχίσει να χτυπάει ήδη από την 18η ημέρα

Ανάπτυξη εμβρύου

Η δημιουργία της καρδιά ολοκληρώθηκε. Τα πρώτα χτυποκάρδια είναι γεγονός. Έχουμε ένα έμβρυο με καρδιακή λειτουργία και περίπου 2 χιλιοστά μήκους. Η ανάπτυξη του είναι πολύ γρήγορη αυτή την εβδομάδα. Δημιουργείται ο ομφάλιος λώρος. Τα μάτια και τα αυτιά αρχίζουν να σχηματίζονται σαν σχισμές σε συνέχεια με το στόμα. Η καρδιά δίνει αίμα στα περισσότερα όργανα που σχηματίζονται. Δημιουργούνται προεξοχές στο σώμα από τις οποίες θα δημιουργηθούν τα χέρια και τα πόδια.

Ανάπτυξη 4 εβδομάδων.Το καθοριστικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα είναι η εμφύτευση και η έναρξη της δημιουργίας της επαφής μεταξύ εμβρύου και μητέρας

Αλλαγές στη μητέρα

Αυτή την εβδομάδα ίσως αρχίσουν οι ζαλάδες. Η πρωινή αδιαθεσία θα είναι μόνιμη συντροφιά σε κάθε στιγμή της ημέρας όχι όμως σε όλες τις εγκυμοσύνες. Αρχίζετε να απεχθάνεστε ορισμένα φαγητά ενώ τα πολλά υγρά το πρωί δημιουργούν εμετό. Συγκεκριμένες μυρωδιές, όπως καφές, μπορούν να σας δημιουργήσουν τάση για εμετό. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις μυρωδιές. Το πρωινό σας να περιέχει στεγνά σνακς ενώ η δίαιτα σας να είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επειδή αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του εμβρύου που δημιουργεί όλα του τα όργανα αποφύγετε δραστικά αλκοόλ, ουσίες, τσιγάρο, βαφές μαλλιών πράγματα που δεν χρειάζεστε αυτόν τον καιρό. Προγραμματίστε το πρώτο σας ραντεβού με τον γυναικολόγο.

Πώς θα το πείτε στον κόσμο

Είστε τόσο ευχαριστημένη που θέλετε να το μάθει όλος ο κόσμος . Ίσως να θέλετε να κρατήσετε αυτό το μυστικό μόνο για σας. Μερικές γυναίκες ανησυχούν για αποβολή και προτιμούν να μην πουν τίποτα έως ότου περάσει ο επικίνδυνος καιρός της αποβολής. Πάντως η οικογένεια, ο σύντροφός και οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα σα στηρίξουν ακόμα και σε περίπτωση αποβολής. Η χρυσή τομή είναι να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί και νιώθετε άνετα.

Σημάδια αποβολής: Κάθε γυναίκα ανησυχεί για την πιθανότητα αποβολής. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

  • Αιμορραγία
  • Κράμπες χαμηλά στην κοιλιά ή πόνο όπως στην περίοδο.

Πάντως κάθε αιμορραγία ή πόνος δεν σημαίνει αποβολή. Πολλές γυναίκες που είχαν αιμορραγίες στην αρχή της εγκυμοσύνης γέννησαν υγιέστατα μωρά. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σύντομα στον γιατρό σας και να εξεταστείτε για αυτή την πιθανότητα. Σε περίπτωση διδύμων είναι πιθανό να παλινδρομήσει το ένα, ενώ το άλλο να γεννηθεί ένα υγιές έμβρυο.

7η Εβδομάδα Κύησης

Εμβρυικά κύτταρα σχηματίζουν τον πλακούντα. Αυτό το όργανο συνδέει το έμβρυο με τη μητέρα επιτρέποντας τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου.

Ανάπτυξη εμβρύου

Το έμβρυο είναι περίπου ένα εκατοστό, όπως ένας κόκκος ρυζιού. Τώρα αναπτύσσονται τα χέρια και τα πόδια ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα τα δάκτυλα. Ο εγκέφαλος μεγαλώνει και δημιουργούνται τα μάτια, το έντερο, το πάγκρεας και οι βρόγχοι.

Αλλαγές στη μητέρα

Αυτή η εβδομάδα είναι όπως και η προηγούμενη. Τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας, αν υπάρχουν, γίνονται πιο έντονα. Μπορεί να χάσετε ή να πάρετε κάποιοι κιλό και είναι εντελώς φυσιολογικό. Αυτή την περίοδο αρχίζει να υπάρχει ένα αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά, αυξάνει το πρήξιμο και νιώθετε μια αδυναμία και κούραση.

Πρωινή αδιαθεσία: Είναι πολύ σημαντικό να μην τρώτε το πρωί υδαρές τροφές. Προτιμάτε στεγνά σνακς που απορροφούν τα υγρά. Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι καθώς και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν. Να μην έχετε εντελώς άδειο το στομάχι σας αλλά ούτε και πολύ γεμάτο. Τρώτε λίγο πολλές φορές. Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

8η Εβδομάδα Κύησης

 8 εβδομάδες. Το έμβρυο καλά προστατευμένο στον αμνιακό σάκο.

Ανάπτυξη εμβρύου

Ένας υπέρηχος που γίνεται συνήθως αυτή την εβδομάδα δείχνει την καρδιακή λειτουργία. Τα οστά από τα χέρια και πόδια αρχίζουν να δημιουργούνται καθώς και τα δάκτυλα. Το πρόσωπο αρχίζει να αλλάζει καθώς τα μάτια, τα αυτιά και η μύτη αρχίζουν να φαίνονται. Το έντερο δημιουργείται και αρχίζει να περιελίσεται. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα δόντια μέσα στο στόμα. Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

Αλλαγές στη μητέρα

Η μήτρα έχει το μέγεθος ενός πορτοκαλιού τώρα. Η μέση γραμμή στη κοιλιά αρχίζει να σκουραίνει ενώ οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν. Αυξάνει η λιπαρότητα του δέρματος από την αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

9η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη εμβρύου

Αρχίζουν να σχηματίζονται τα οστά του σώματος. Τελειοποιούνται τα μάτια και αρχίζει να δημιουργείται η γλώσσα. Ολοκληρώνεται το κοιλιακό τοίχωμα περικλείοντας το έντερο. Τα δάχτυλα και ο αντίχειρας έχουν δημιουργηθεί αν και ακόμα είναι κοντά. Το μωρό ζυγίζει ένα γραμμάριο.

Αλλαγές στη μητέρα

Το στήθος είναι πολύ πρησμένο και ευαίσθητο. Φορώντας ένα στηθόδεσμο που στηρίζει καλά το στήθος μπορείτε να μειώσετε την τάση.

10η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη εμβρύου

Το μωρό κινείται μέσα στη μήτρα όμως είναι πολύ μικρό για να γίνει αντιληπτό. Οι περισσότεροι από τους συνδέσμους διαμορφώνονται τώρα (αγκώνες, καρποί, γόνατα, ώμοι και αγκώνες καθώς επίσης χέρια, δάκτυλα, πόδια και δάκτυλα ποδιών).

Αλλαγές στη μητέρα

Η πρωινή αδιαθεσία ίσως αρχίζει να καλυτερεύει λίγο. Ο όγκος του αίματος θα αυξηθεί 40 – 50% κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι αρχίζουν να φαίνονται οι φλέβες στο στήθος, στην κοιλιά και στα πόδια.

Αύξηση βάρους: Το βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αυξηθεί από 9 έως 12 κιλά. Αυτό για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Για γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25 (υπέρβαρες) η αύξηση του βάρους θα πρέπει να είναι 4-5 κιλά, ενώ για τις γυναίκες που ο δείκτης μάζας σώματος είναι χαμηλότερος από 18 η αύξηση θα πρέπει να είναι 13 – 16 κιλά.
Δείκτης μάζας σώματος 
= Βάρος / (Ύψος σε μέτρα)2

Το βάρος αυτό θα χαθεί σε λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό. Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

11η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη εμβρύου

Το έμβρυο σε αυτή την εβδομάδα έχει δημιουργήσει όλα τα σημαντικά του όργανα. Είναι μια περίοδος γρήγορης ανάπτυξης που στην αρχή αυτής της εβδομάδας είναι περίπου 3 εκατοστά ενώ στο τέλος το διπλάσιο. Το κεφάλι έχει περίπου το μισό μήκος από όλο το σώμα.

Αλλαγές στη μητέρα

Η μήτρα έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Οι πρωινές αδιαθεσίες αρχίζουν να λιγοστεύουν, παραμένουν όμως οι αναγούλες που προκαλούνται από ορισμένες μυρωδιές. Σε αυτή την εβδομάδα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του προγενετικού ελέγχου για την μητέρα και να έχει ενημερωθεί εάν όλα είναι καλά.Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

12η Εβδομάδα Κύησης

Ανάπτυξη Εμβρύου

Σε αυτήν την εβδομάδα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα όργανα του εμβρύου. Από δω και στο εξής θα αρχίσουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν έως τον τοκετό. Δάκτυλα, μαλλιά και νύχια αρχίζουν να μεγαλώνουν. Τα γενετικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται και να παίρνουν την τελική τους μορφή. Το αμνιακό υγρό αρχίζει να αυξάνεται καθώς τα νεφρά του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν ούρα. Αρχίζει να λειτουργεί το έντερο και το έμβρυο αρχίζει να καταπίνει αμνιακό υγρό.

Αλλαγές στη μητέρα

Σε αυτή την εβδομάδα η μήτρα φτάνει στην ηβική σύμφυση. Έτσι αρχίζει να βγαίνει από την λεκάνη σταματώντας να πιέζει την κύστη, μειώνοντας την συχνοουρία, η οποία θα επανέλθει κατά το τελευταίο τρίμηνο όταν η μήτρα θα έχει μεγαλώσει υπερβολικά. Aνάπτυξης εμβρύου 1ο τρίμηνο

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER