Κυταρολλογία υγρής φάσης ή Τhin Prep

Κυταρολλογία υγρής φάσης ή Τhin Prep

Η Κυταρολλογία υγρής φάσης ή Τhin Prep αποτελεί την πρώτη βελτίωση – εξέλιξη, που σημειώθηκε στο κλασικό τεστ παπ. Αύξησε την αξιοπιστία διάγνωσης του κολποτραχηλικού επιχρίσματος για κακοήθεια. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο ανάγνωσης των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο της γυναίκας. Ηδη από το 1996 έχει λάβει την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

 Διαδικασία λήψης του δείγματος

Με τη νέα αυτή μέθοδο, το δείγμα από τον τράχηλο της γυναίκας λαμβάνεται με τον ίδιο ανώδυνο, απλό και αναίμακτο τρόπο, όπως και στο κλασικό τεστ παπ. Με τη χρήση δηλαδή μιας πλαστικής ή ξύλινης σπάτουλας και μιας βούρτσας. Υπάρχει, όμως, στην όλη διαδικασία ένα σημείο που διαφοροποιεί το Thin prep παπ τεστ από το κλασσικό τεστ παπ.  Αυτό το σημείο είναι το «μέσο» που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο.  Στο κλασικό τεστ παπ το δείγμα τοποθετείτε πάνω σε δύο γυάλινα πλακάκια (αντικειμενοφόρα πλακάκια). Στη νέα μέθοδο το δείγμα τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό, το υγρό Thin prep.

Πλεονεκτήματα της Κυταρολλογία υγρής φάσης ή Τhin Prep

Η μέθοδος της Κυταρολλογία υγρής φάσης ή Τhin Prep , καθιστά πιο εύκολη την επεξεργασία του δείγματος και επιτρέπει στον κυτταρολόγο να καταλήξει σε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε σχέση με το κλασικό τεστ παπ. Μάλιστα, υπολογίζεται πως ή ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 25%.

Η υπεροχή της νέας μεθόδου οφείλεται στο ότι επιτρέπει τη συλλογή όλων των κυττάρων της λήψης. Στο κλασικό τεστ παπ απορρίπτεται η πλειονότητα των κυττάρων με τη σπάτουλα και το βουρτσάκι λήψης. Έτσι, ο κυτταρολόγος έχει στη διάθεσή του πολύ περισσότερα κύτταρα. Η εξέταση των οποίων του επιτρέπει να καταλήξει σε μια πιο έγκυρη διάγνωση.

Επίσης, η νέα μέθοδος διασφαλίζει την σωστή συντήρηση του δείγματος μέσα στο μονιμοποιητικό υγρό. Σε αντίθεση με το δείγμα που μεταφέρεται πάνω στα γυάλινα πλακάκια και υπόκειται σε μια σειρά αλλοιώσεων. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία ενός τόσο καλά διατηρημένου δείγματος, είναι πολύ πιο ακριβή, από τα αντίστοιχα του παραδοσιακού τεστ παπ.

Η ανάγνωση, εξάλλου, του δείγματος που λαμβάνεται με τη μέθοδο Thin prep παπ τεστ, είναι πολύ πιο εύκολη και μπορεί να οδηγήσει σε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Στο κλασικό δηλαδή τεστ παπ, εξαιτίας της απλής επάλειψης των κυττάρων στα γυάλινα πλακάκια παρατηρείται ακανόνιστη επίστρωση των κυττάρων. Αυτό δυσχεραίνει την αξιολόγησή τους στο μικροσκόπιο. Στο Thin prep παπ τεστ, από την άλλη, τα επιχρίσματα είναι άριστης ποιότητας, κάτι  επιτρέπει στον κυτταρολόγο να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης των κυττάρων. Έτσι μπορεί να καταλήξει σε ένα πιο έγκυρο αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα Thin prep

Στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η νέα μέθοδος θα πρέπει να προσθέσουμε και την δυνατότητα, που η μέθοδος παρέχει για τη διενέργεια επιπλέον εξετάσεων στο ίδιο δείγμα. Χωρίς να είναι απαραίτητη μια νέα επίσκεψη στο γιατρό για μία νέα λήψη δείγματος . Στο αρχικό υλικό, που λαμβάνεται  από τον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας, μπορεί να γίνουν μια σειρά επιπλέον εξετάσεων. Είναι οι εξετάσεις για την ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι εξετάσεις για χλαμύδια και άλλους λοιμογόνους παράγοντες (μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, HSV κ.α).

 Πού μπορεί να γίνει το τεστ

Το Thin prep παπ τεστ, μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε γυναικολογικό ιατρείο. Βασική προϋπόθεση ότι αυτό διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, το ειδικό βουρτσάκι δηλαδή και το φιαλίδιο με το ειδικό υγρό thin prep.

 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER