φυσικές αιτίες υπογονιμότητας

Φυσικές Αιτίες Υπογονιμότητας

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προσπαθούν ανεπιτυχώς να κάνουν ένα παιδί. Αν και ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης προκαλεί πάντα απογοήτευση, δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από την προσπάθεια. Οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεστε να συλλάβετε είναι πολλοί, και σχεδόν πάντα είναι αντιμετωπίσιμοι.Υπάρχουν φυσικές αιτίες υπογονιμότητας που διορθώνονται χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αυτοί είναι:

Προσπαθείτε μικρό διάστημα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί μία γυναίκα που δεν μένει έγκυος είναι πόσο καιρό προσπαθεί να συλλάβει. Μία γυναίκα υγιής, έχει 25% πιθανότητα να συλλάβει σε κάθε ωορρηκτικό κύκλο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα έχει συλλάβει το 80% των γυναικών που προσπαθούν. Ενώ μέσα στο χρόνο το 92%, δεδομένου ότι οι επαφές του ζευγαριού είναι σωστά προγραμματισμένες. Δεν σημαίνει απαραίτητα, λοιπόν, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος από τις πρώτες φορές που προσπαθεί. Ωστόσο, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν είστε:

  • Πάνω από 35 ετών και προσπαθείτε τουλάχιστον ένα εξάμηνο
  • Κάτω από 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος τουλάχιστον 12 μήνες.

Δεν υπολογίζετε σωστά τις γόνιμες μέρες σας

Είναι το πιο συχνό λάθος των γυναικών. Σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 μέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση. Άρα, σε μια γυναίκα με κύκλο 28-30 ημερών, ( η 1η μέρα της περιόδου θεωρείται και η πρώτη μέρα του κύκλου), η ωορρηξία συμβαίνει την 14η με 16η ημέρα του κύκλου. Σε εκείνο το διάστημα καλό είναι το ζευγάρι να έρχεται πιο συχνά σε επαφή, αφού η πιθανότητα σύλληψης είναι η μέγιστη.

Λάθος σεξουαλικοί ρυθμοί

Πολλά ζευγάρια στην προσπάθεια τους να τεκνοποιήσουν, περιορίζουν εσκεμμένα στο ελάχιστο ή αυξάνουν κατά πολύ τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών τους. Μικρός αριθμός επαφών που περιορίζονται στις γόνιμες μέρες, μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Γιατί ο κύκλος μιας γυναίκας δεν είναι πάντα σταθερός και έτσι οι γόνιμες μέρες μπορεί να χάνονται. Αντίθετα, πολύ συχνές επαφές μπορεί να εξαντλήσουν σωματικά και συναισθηματικά το ζευγάρι. Έτσι επηρεάζεται αρνητικά ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος. Ιδανική λοιπόν θωρείται η συνεύρεση του ζευγαριού κάθε 2 μέρες. Ιδιαίτερα στην εβδομάδα στην οποία υπολογίζεται η ωορρηξία.

Αρκετές φορές, ενώ πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, οι προσπάθειες σύλληψης δεν είναι αποτελεσματικές. Σε αυτήν την περίπτωση, συχνές φυσικές αιτίες υπογονιμότητας είναι ο τρόπος ζωής του ζευγαριού και συγκεκριμένα:

Άγχος

Το στρες και οι διάφορες συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να διαταράσσουν τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, επηρεάζεται η ωορρηξία και μαζί η γονιμότητα της γυναίκας.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο σωματική εξουθένωση, μειώνοντας τον αριθμό των επαφών, αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Έτσι, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Ανθυγιεινές συνήθειες

Το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αλλά και η μη ισορροπημένη διατροφή απορυθμίζουν τον κύκλο της γυναίκας, ενώ επηρεάζουν την κινητικότητα και ποσότητα του σπέρματος στους άνδρες, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τις προσπάθειες σύλληψης του ζευγαριού.

Χρήση λιπαντικών

Τα λιπαντικά, αν και διευκολύνουν τη διείσδυση, αλλοιώνουν τη σύσταση του σπέρματος και δυσχεραίνουν την μετακίνηση των σπερματοζωαρίων προς τη μήτρα, Αντίθετα, τα κολπικά υγρά που εκκρίνονται πριν την ωορρηξία, βοηθούν στην επιβίωσή και την κινητικότητα τους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η αδυναμία σύλληψης οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η απόφραξη των σαλπίγγων, είναι μερικές από τις πιο συχνά γυναικολογικές παθήσεις που εμποδίζουν μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος.

Όταν μια γυναίκα γνωρίζει ότι πάσχει από κάποια πάθηση που θα μπορούσε να μειώσει τη γονιμότητα της, είναι καλό να απευθύνεται στο γυναικολόγο της πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες σύλληψης. Έτσι, θα βρει την θεραπευτική προσέγγιση που ταιριάζει στις ανάγκες της, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχεται και ο σύντροφος αφού η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται για αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης.

Δείτε ακόμα:

Εξετάσεις για διερεύνηση υπογονιμότητας

Απλή πρόκληση ωορρηξίας

Σπερματέγχυση η IUI

Διέγερση ωοθηκών στην εξωσωματική

Ωοληψία για εξωσωματική

Προετοιμασία σπέρματος στην εξωσωματική

Γονιμοποίηση των Ωαρίων

Εμβρυομεταφορά IVF

Μετά την εμβρυομεταφορά

Mini IVF εξωσωματική

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER