συμπτώματα-στην-εγκυμοσύνη-Συμπτώματα_στην_εγκυμοσύνη

Συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Γενικά

Η εγκυμοσύνη θεωρείται και είναι ανεπιφύλακτα μια από τις πιο ωραίες, ίσως και η καλύτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Αν και είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική και συνυφασμένη με την γυναικεία ύπαρξη, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει κάποια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και ενοχλήσεις. Ιδιαίτερα στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ενοχλήσεις όπως: ναυτία, εμετός, καούρες, ζαλάδες, κιρσοί, εύκολη κόπωση, πόνοι στην μέση, αιμορροΐδες κτλ. κάνουν την εμφάνιση τους σε κάποιες από τις μέλλουσες μητέρες και όχι απαραίτητα σε όλες και με την ίδια ένταση. Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης τους δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου ή ένιωσαν ελάχιστα κάποια από τα παραπάνω ενοχλήματα τα οποία τελικά δεν πρέπει να σας τρομάζουν, αλλά να σας κάνουν να νιώθετε ότι η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται ομαλά. Αν για παράδειγμα, σε μια έγκυο που ταλαιπωρείται από εμετούς στις πρώτες εβδομάδες της κύησης, οι εμετοί αυτοί σταματήσουν ξαφνικά και το πρήξιμο στο στήθος , πρέπει να το αναφέρετε για να αποκλειστεί η περίπτωση αποβολής ή μιας παλίνδρομης κύησης. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε για τα συνήθη ενοχλήματα της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να μην ανησυχήσετε αν κάνουν την εμφάνιση τους. Σχετίζονται συνήθως με το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Πρώτο τρίμηνο

Στις πρώτες εβδομάδες όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο εσωτερικό της μήτρας και το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται ο οργανισμός βομβαρδίζεται στην κυριολεξία από ορμόνες και στην προσπάθεια του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αντιδρά με αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση εμετών και ναυτίας.

Δεύτερο τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται μια περίοδος ισορροπίας.

Τρίτο τρίμηνο

Στους τρεις τελευταίους μήνες όμως αντικειμενικά ο οργανισμός επιβαρύνεται από την αύξηση του βάρους. Το σώμα αρχίζει να προετοιμάζεται για τον τοκετό, το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην μήτρα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η εμφάνιση κόπωσης, κιρσών, πόνου στην μέση – λεκάνη κτλ. Η επιμονή κάποιου ενοχλήματος μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιας παθολογικής κατάστασης που προϋπήρχε γι’ αυτό και είναι καλό να το αναφέρετε. Γενικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική για τον οργανισμό και κατ΄ επέκταση και οι ενοχλήσεις που την συνοδεύουν. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε, τις ενοχλήσεις χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία και πάντα με την βοήθεια του γιατρού.

Ζαλάδες – Ίλιγγοι

Ο ίλιγγος και η τάση λιποθυμίας, είναι ένα άλλο από τα Συμπτώματα στην εγκυμοσύνη και  μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της. Στην εγκυμοσύνη υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος στην μήτρα και στα κάτω άκρα. Πολλές φορές υπάρχει ανεπάρκεια ανεφοδιασμού σε αυτό το γρήγορα επεκτεινόμενο κυκλοφορικό σύστημα. Η στάση του αίματος στη μήτρα και τα κάτω άκρα και η αδυναμία επαναφοράς του στην καρδιά μπορεί να δημιουργήσει ίλιγγο ή και λιποθυμία. Μια άλλη αιτία για τους ιλίγγους και τις ζαλάδες είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μια φυσιολογική γυναίκα τα επίπεδα του σακχάρου κυμαίνονται από 80 έως 120mg/dl. Κατά την εγκυμοσύνη οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου είναι 70 έως 90mg/dl λόγω της μεγάλης απορρόφησης του από το έμβρυο. Γι αυτό πρέπει να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα διατηρώντας το σάκχαρο σε ισορροπία χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.

Άλλη πιθανή αιτία ιλίγγου μπορεί να είναι η αφυδάτωση λόγω των εμετών. Συνίσταται η λήψη 8 έως 12 ποτηριών νερό ημερησίως. Εκτός από τις φυσικές προσαρμογές του σώματος για την εγκυμοσύνη οι ίλιγγοι θα μπορούσαν να είναι ένδειξη αναιμίας. Γι αυτό ενημερώστε τον γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψη.

Ναυτία και εμετοί

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη είναι η ναυτία και οι εμετοί. Κάνουν την εμφάνιση τους μετά την τρίτη εβδομάδα της κύησης και συνήθως διαρκούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Περισσότερες από τις μισές έγκυες νιώθουν ναυτία, εμετό και πρωινή αδιαθεσία. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρείται υπερπαραγωγή ορμονών και κυρίως οιστρογόνων, οι οποίες επιδρούν στον Κ.Ν.Σ.(Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), ερεθίζοντας τους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Σιγά σιγά όμως, ο οργανισμός της εγκύου προσαρμόζεται στην καινούργια αυτή κατάσταση και οι υπεύθυνοι υποδοχείς παύουν να αντιδρούν έντονα σε αυτόν τον «βομβαρδισμό» των ορμονών που δέχονται, με αποτέλεσμα η ναυτία και κατ’ επέκταση οι εμετοί να υποχωρούν. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πιο έντονα τις πρωινές ώρες, είτε εξαιτίας κάποιας μυρωδιάς, ή χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Άλλες φορές η ναυτία υποχωρεί και άλλες έχει σαν άμεση συνέπεια τους εμετούς. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται σε μικρή ένταση και ταλαιπωρούν περισσότερο την έγκυο που έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό. Γι αυτό και ορισμένες έγκυες χάνουν 1-2 κιλά στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά το έμβρυο τρέφεται κανονικά και δεν κινδυνεύει.

Σπάνια η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει πιο σοβαρή. Τότε μιλάμε για την λεγόμενη” υπερέμεση” κατά την οποία η έγκυος κάνει πολλούς εμετούς (15-30). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρει την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και να μπει στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση που υφίσταται από τους πολλούς και συχνούς εμετούς.

Τι μπορώ να κάνω για την υπερέμεση

Τι μπορείτε να κάνετε ή να αποφύγετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση:

 • Να τρώτε ένα ελαφρύ πρωινό, αν είναι δυνατόν στον κρεβάτι, και να παραμένετε εκεί για ένα τέταρτο.
 • Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα.
 • Να αποφεύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά.
 • Προτιμάτε στεγνές και όχι υδαρείς τροφές.
 • Να πίνετε υγρά αλλά με μέτρο και καλύτερα μετά το πρωινό.
 • Να περπατάτε αρκετά, αλλά να μην κουράζεστε υπερβολικά.
 • Να απομακρύνετε μυρωδιές που σας ενοχλούν και να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους κινείστε.
 • Να μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν, ιδιαίτερα στην μέση.

Να λαμβάνετε μόνο φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός.

Κούραση

Μια γυναίκα συχνά μπορεί να αισθανθεί κούραση λόγω των φυσικών και συναισθηματικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης. Πολλές φορές μια έγκυος αισθάνεται κουρασμένη ακόμα και αν έχει κοιμηθεί πολύ την προηγούμενη νύχτα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το σώμα σας, σπαταλά μεγάλη ενέργεια για να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση της εγκυμοσύνης. Σιγά σιγά με την προσαρμογή του σώματος στην νέα αυτή κατάσταση αρχίζετε να ανακτάτε περισσότερη ενέργεια. Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετά και να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Πάρτε μια ολιγοήμερη άδεια αν αυτό μπορεί να σας ισορροπήσει. Όταν ξανανιώσετε δυνατή μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας αν αυτό σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και λιγότερο ανήσυχες.

Συμβουλές για να καταπολεμήσετε την κούραση.

 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν νιώθει κουρασμένη.
 • Κοιμηθείτε περισσότερες από 8 ώρες κάθε νύχτα
 • Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε 1 με 2 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.
 • Ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά γιατί συνήθως η μήτρα έχει μια ελαφρά δεξιά κλίση μέσα στη λεκάνη. Αυτό σας ανακουφίζει και παρέχει περισσότερο οξυγόνο στο έμβρυο.
 • Χρησιμοποιείτε ένα ή περισσότερα μαξιλάρια για να υποστηρίζετε σωστά το σώμα σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Δώστε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται με την σωστή διατροφή. Η κούραση μπορεί να επιδεινωθεί από ανεπάρκεια σιδήρου ή δίαιτες που δεν προσδίδουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μια έγκυος.
 • Αγνοήστε τους άλλους αν σας δημιουργούν στρες και άγχος. Προτιμάτε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να νιώθετε σίγουρες.
 • Η κούραση συχνά επιδεινώνεται από το περιβάλλον. Χώροι με λίγο φωτισμό, κακό αερισμό, υπερβολικό θόρυβο μπορούν να αυξήσουν την κούραση σας και την ένταση.
 • Ασκήστε το σώμα σας σε επιτρεπτά όρια γιατί μπορεί να σας αναζωογονήσει. Ένας χαλαρός περίπατος πολλές φορές θα σας ξεκουράσει.

Συχνοουρία

Ενα άλλο απο τα Συμπτώματα στην εγκυμοσύνη είναι η συχνοουρία. Η αύξηση της μήτρας αρχίζει να πιέζει την κύστη, που βρίσκεται μπροστά από την μήτρα, προκαλώντας συχνοουρία. Η κατακράτηση υγρών και η αυξανόμενη λειτουργία των νεφρών που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη, δημιουργούν επίσης συχνοουρία. Η πίεση της κύστης θα μειωθεί μετά τον τρίτο μήνα που μεγαλώνει η μήτρα και βγαίνει έξω από την λεκάνη. Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό σας αν κατά την ούρηση έχετε τσούξιμο ή πόνο γιατί αυτό είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης. Ηουρολοίμωξη είναι συχνή στην εγκυμοσύνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία.

Γαστρεντερικά ενοχλήματα

Τα γαστρεντερικά ενοχλήματα είναι ένα από τα Συμπτώματα στην εγκυμοσύνη. Η αύξηση της προγεστερόνης κατά το πρώτο τρίμηνο επιδρά στη μήτρα μειώνοντας τις συστολές της και τον κίνδυνο αποβολής. Όμως επιδρά και στο γαστρεντερικό σωλήνα που αποτελείται από τον ίδιο μυ της μήτρας, μειώνοντας την περισταλτικότητα του. Μειώνοντας τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου επιβραδύνεται η κίνηση των τροφών μέσω της πεπτικής οδού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καούρα, δυσπεψία, μετεωρισμό (φούσκωμα), δυσκοιλιότητα.

Με τον μετεωρισμό πολλές γυναίκες παραλείπουν να τρώνε τακτικά τις ποσότητες των τροφών που χρειάζονται. Μπορείτε να μειώσετε τον μετεωρισμό με μικρά συχνά γεύματα, τρώγοντας αργά και αποφεύγοντας την κατάποση αέρα κατά το γεύμα. Αποφύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και έχουν πολλές ίνες όπως κρεμμύδια, λάχανο, τηγανισμένα τρόφιμα, βαριές σάλτσες, αεριούχα αναψυκτικά και όσπρια.

Η αύξηση της μήτρας και ο καταλαμβανόμενος χώρος από αυτήν αυξάνει κατά την εγκυμοσύνη δημιουργώντας πίεση στο έντερο και περιορίζοντας την φυσική του δραστηριότητα. Προτιμάτε τα φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψωμί καθημερινά. Επίσης προσπαθείτε να πίνετε 8 έως 12 ποτήρια νερό καθημερινά. Αποφύγετε τσάι, καφέ, αεριούχα αναψυκτικά.

Αύξηση μαστών

Στα Συμπτώματα στην εγκυμοσύνη εντάσεται και η αύξηση μαστών. Με την έναρξη της εγκυμοσύνης οι μαστικοί αδένες πρήζονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι. Αυτό οφείλετε στην αύξηση της προγεστερόνης . Το σώμα σας προετοιμάζει τους μαστούς για τον θηλασμό. Ένας υποστηρικτικός μαλακός στηθόδεσμος πρέπει να χρησιμοποιείται, που δεν ερεθίζει το στήθος και αποφεύγετε την πτώση ή την χαλάρωση του μαστού

 Οι θηλές σκουραίνουν και μικρά στίγματα αρχίζουν να διαφαίνονται (ιδρωτοποιοί αδένες – Μοντγκόμερι). Σε μερικές γυναίκες γίνονται πιο εμφανείς οι φλέβες στην περιοχή καθώς η αιμάτωση των μαστών αυξάνεται. Μετά τον τοκετό οι μαστοί μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν δεν αδειάσουν σωστά από το γάλα που παράγουν.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER