σπερματέγχυση

Σπερματέγχυση η IUI

Η σπερματέγχυση είναι μια απλή θεραπεία γονιμότητας  στην οποία ειδικά επεξεργασμένο σπέρμα εισάγεται απευθείας μέσα στη μήτρα με τη βοήθεια ενός καθετήρα. Η εισαγωγή των σπερματοζωαρίων συγχρονίζεται με την ωορρηξία της γυναίκας. Μπορεί να συνδυαστεί με φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες γονιμοποίησης . Είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι το πρώτο βήμα που εφαρμόζουμε σε ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη.

Πότε συστήνεται ως θεραπεία γονιμότητας;

Η σπερματέγχυση μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ανεξήγητη υπογονιμότητα. Μετά από ενδελεχή έλεγχο του ζευγαριού δεν έχει βρεθεί σαφής αιτία υπογονιμότητας. Αφορά περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας
 • Μη φιλόξενο περιβάλλον μήτρας, ή προβλήματα με την τραχηλική βλέννη
 • Ύπαρξη συμφύσεων από προηγούμενη επέμβαση που πιθανόν παρεμποδίζουν την είσοδο του σπέρματος από τον κόλπο στην μήτρα διαμέσου του τραχήλου
 • Ανδρική υπογονιμότητα. Το σπερμοδιάγραμμα, η κυριότερη εξέταση που πραγματοποιεί ο άνδρας στα πλαίσια διερεύνησης της υπογονιμότητας μπορεί να αναδείξει μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανωμαλίες στο σχήμα η/και στο μέγεθός τους. Μέσω της ειδικής επεξεργασίας που υφίσταται το σπέρμα, η σπερματέγχυση μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον παράγοντα, εφόσον όμως συνυπάρχει μόνο μία από τις παραπάνω καταστάσεις
 • Αλλεργία στο σπέρμα. Το σπέρμα περιέχει διάφορες πρωτεΐνες που, αν και σπάνια, μπορεί να δημιουργούν αλλεργία στη σύντροφο, η οποία εκδηλώνεται με φαγούρα, ερυθρότητα και τσούξιμο στην περιοχή.
 • Δωρεά σπέρματος

Η σπερματέγχυση αντενδείκνυται όταν υπάρχουν:

 • Αποφραγμένες σάλπιγγες
 • Σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση
 • Ιστορικό χρόνιας πυελικής φλεγμονής

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Η σπερματέγχυση είναι μια σχετικά απλή και ασφαλής διαδικασία, που σπάνια μπορεί να προκαλέσει κάποια επιπλοκή. Στις πιο συνήθηςαπό αυτές, ανήκουν η φλεγμονή και η απώλεια μικρών σταγόνων αίματος λόγω τοποθέτησης του καθετήρα (spotting). Η σπερματέγχυση, εφόσον συνδυάζεται με φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας συσχετίζεται με πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα).

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η διαδικασία της ενδομήτριας σπερματέγχυσης περιλαμβάνει 3 βασικά στάδια τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ τους ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 1. Προετοιμασία σπέρματος

Ο σύντροφος παρέχει ένα δείγμα σπέρματος (ή ένα δείγμα αποψύχεται όταν πρόκειται για δωρεά σπέρματος) το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή περιλαμβάνει απομάκρυνση πρωτεϊνών και άλλων συστατικών του σπέρματος που μπορεί να παρεμποδίζουν την διαδικασία της γονιμοποίησης και διαχωρισμός των ενεργών και φυσιολογικών σπερματοζωαρίων από εκείνα που είναι χαμηλότερης ποιότητας. Όσο πιο συμπυκνωμένο και υγειές είναι το δείγμα που παρασκευάζουμε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιτυχίας. Η συλλογή και επεξεργασία του σπέρματος γίνεται λίγες ώρες πριν την σπερματέγχυση.

 1. Διέγερση και Παρακολούθηση ωορρηξίας

Για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας, η σπερματέγχυση συνδυάζεται πάντα από την διέγερση και παρακολούθηση της ωορρηξίας. Η υποψήφια μαμά λαμβάνει φάρμακα π.χκλομιφαίνη ώστε να προκαλέσουμε την ωρίμανση πολλών ωοθυλακίων, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ωάρια με δυνατότητα γονιμοποίησης. Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, πραγματοποιούμε σε τακτά διαστήματα πραγματοποιούμε διακολπικούς υπερήχους, ώστε να έχουμε εικόνα της ωρίμανσης των ωοθηλακίων.

 1. Σπερματέγχυση

Η διαδικασία πραγματοποιείται 24-48 ώρες πριν την ωορρηξία. Ο χρόνος ωορρηξίας καθορίζεται τόσο από τον υπερηχογραφικό έλεγχο, όσο και από την παρακολούθηση των επιπέδων των ορμονών. Κατά τη σπερματέγχυση, τοποθετείται ένας λεπτός καθετήρας στην μήτρα διάμεσο του τραχήλου. Μέσω του καθετήρα, εγχύεται απευθείας στην μήτρα το επεξεργασμένο σπέρμα, το οποίο στη συνέχεια ‘’κολυμπάει’’ προς τις σάλπιγγες ώστε να συναντήσει το ωάριο.

 Πώς θα είμαι μετά τη διαδικασία;

Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και δεν προκαλεί παρά ελάχιστη δυσφορία.Μετά το πέρας αυτής, θα σας ζητηθεί να μείνετε για λίγο ξαπλωμένη. Μπορείτε να συνεχίσετέ άμεσα τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Για 1 με 2 ημέρες μετά μπορεί αν έχετε λίγες σταγόνες αίματος, γεγονός που είναι φυσιολογικό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Από κει και πέρα, δεν έχετε πάρα να περιμένετε για σημεία και συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης;

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους όπως η ποιότητα των ωαρίων, ο λόγος  που έγινε η διαδικασία και η χρήση ή μη φαρμάκων πρόκλησης ωορρηξίας.  Γενικά, το ποσοστό επιτυχίας σε κάθε κύκλο κυμαίνεται στο 20%. Αν δεν έχουμε γονιμοποίηση στον πρώτο κύκλο, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε άλλες 3 με 6 προσπάθειες ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Εφόσον η σπερματέγχυση σε επαναλαμβανόμενους κύκλους δεν αποδώσει, προχωρούμε σε πιο παρεμβατικές μεθόδους όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER