Πρόπτωση της Μήτρας

Πρόπτωση της Μήτρας

Η πρόπτωση της μήτρας

Η πρόπτωση της μήτρας είναι μια κατάσταση στην οποία η μήτρα μετατοπίζεται από τη φυσιολογική της θέσης και κατεβαίνει στο κανάλι του κόλπου. Συγκεκριμένα, η μήτρα είναι μια μυώδης δομή που φυσιολογικά διατηρείται στη θέση της χάρις τους πυελικούς μύες και συνδέσμους. Αν αυτοί οι μύες και οι σύνδεσμοι τραυματιστούν ή γίνουν αδύναμοι, χάνουν τη δυνατότητα τους να στηρίζουν την μήτρα και οδηγούν στην πρόπτωση.Παράλληλα, οι ίδιοι μύες που συγκρατούν την μήτρα, διατηρούν σταθερά στη θέση τους  το έντερο και την ουροδόχου κύστη. Ανάλογα λοιπόν με το σημείο που εντοπίζεται η χαλάρωση, μπορεί να συνυπάρχει πτώση της ουροδόχου κύστης από τη φυσιολογική της θέσης (Κυστεοκήλη) ή και πτώση του εντέρου  στο κανάλι του κόλπου (Εντεροκήλη). Η πρόπτωση της μήτρας μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Η μερική πρόπτωση συμβαίνει όταν η  μήτρα αν και έχει κατέβει από τη φυσιολογική της θέση,  βρίσκεται ακόμη  μέσα στον κόλπο. Αντίθετα, η πλήρης πρόπτωση αφορά την περίπτωση όπου η μήτρα βρίσκεται εκτός κόλπου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της,  η πρόπτωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και  σε στάδια:

 • 1ου σταδίου: η μήτρα κατεβαίνει στο άνω τμήμα του κόλπου
 • 2ου σταδίου: η μήτρα έχει φτάσει ως την είσοδο του κόλπου
 • 3ου σταδίου: ο τράχηλος της μήτρας προβάλει έξω από το κανάλι του κόλπου
 • 4ου σταδίου: ο τράχηλος και η μήτρα βρίσκονται εκτός κόλπου

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης;

Γυναίκες που βρίσκονται σε αρχικά στάδια πρόπτωσης συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Η μέτρια προς σοβαρή πρόπτωση μπορεί να εκδηλώνεται με:

 • αίσθημα βάρους ή τραβήγματος στην λεκάνη (κάποιες γυναίκες περιγράφουν ότι νιώθουν σαν να κάθονται πάνω σε μια μπάλα)
 • προβολή του τραχήλου ή της μήτρας στον κόλπο
 • κολπική αιμορραγία ή αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
 • πόνο κατά την σεξουαλική επαφή
 • πόνο χαμηλά στην πλάτη
 • δυσκοιλιότητα
 • επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις ή δυσκολία ούρησης.
 • ακράτεια ούρων

Αν βιώνετε ένα ή και περισσότερα συμπτώματα, καλό είναι να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα θα γίνονται πιο έντονα και θα επηρεάσουν σημαντικά την ουροδόχο κύστη, το έντερο και τη σεξουαλική λειτουργία σας.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν πρόπτωση μήτρας;

Ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα πρόπτωση εξαρτάται άμεσα από την ηλικία της και από τα επίπεδα των οιστρογόνων της. Συγκεκριμένα, όσο η γυναίκα μεγαλώνει και τα επίπεδα των οιστρογόνων της πέφτουν, η πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόπτωση αυξάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που βοηθούν το έδαφος της πυέλου να παραμένει δυνατό ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά τα πυελικά όργανα όπως η μήτρα. Επίσης βλάβη των μυών και των ιστών της πυέλου κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης ή ενός εργώδους τοκετού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόπτωση. Άρα καταλήγουμε ότι γυναίκες που είχαν περισσότερους από ένα φυσιολογικους τοκετούς και βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για πρόπτωση. Παράλληλα, κάθε σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την πίεση στην λεκάνη π.χ συνεχής άρση μεγάλου βάρους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόπτωσης. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή είναι:

 • η παχυσαρκία
 • ο χρόνιος βήχας
 • η χρόνια δυσκοιλιότητα
 • ιστορικό επέμβασης στην πύελο
 • γενετική προδιάθεση και κληρονομικό ιστορικό

Πως κάνουμε τη διάγνωση;

Η διάγνωση της πρόπτωσής γίνεται μέσω της αξιολόγησης των συμπτωμάτων σας και της γυναικολογικής εξέτασης. Στην περίπτωση που έχετε και ακράτεια ούρων, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε και μια ουροδυναμική μελέτη.

Πως θεραπεύουμε την πρόπτωση;

Η αντιμετώπιση της πρόπτωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της, τα συμπτώματα που δημιουργεί αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Συντηρητικά μέσα: σε γυναίκες όπου η πρόπτωση είναι αρχικού σταδίου και δεν δημιουργεί σοβαρές ενοχλήσεις συστήνουμε συντηρητικές μεθόδους όπως είναι οι ασκήσεις  ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (kengel), η απώλεια βάρους και η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται οι ενοχλήσεις και προλαμβάνεται η επιδείνωση της πρόπτωσης.

Πεσσός: πρόκειται για ένα πλαστικό ή λαστιχένιο δαχτυλίδι που τοποθετείται στη κορυφή του κόλπου με σκοπό ναυποστηρίξει  και να σταθεροποιήσει την μήτρα και τον τράχηλο. Είναι μια λύση που εφαρμόζουμε σε γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης της πρόπτωσης λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας και τα συντηρητικά μέσα δεν τις βοηθούν. Ο πεσσός χρειάζεται να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποστειρώνεται, ενώ δεν είναι κατάλληλος για σεξουαλικά ενεργές γυναίκες

. Χειρουργείο:   εφόσον η πρόπτωση είναι προχωρημένη,συστήνουμε την χειρουργική αποκατάστασή της. Αυτή μπορεί αν είναι δύο ειδών.

 1. Αποκατάσταση του πυελικού εδάφους με Κολποραφία, με ή χωρίς τοποθέτηση πλεγμάτων:
 2. Υστερεκτομή: πρόκειται την αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας. Αποτελεί την τελευταία λύση για την αντιμετώπιση των πρόπτωσης 4ου σταδίου και αφορά γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Αν και οι χειρουργικές μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις της πρόπτωσης, δεν συστήνονται σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά λόγω αυξημένων υποτροπών που έχουμε σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η πρόπτωση;

Η πρόπτωση της μήτρας δεν μπορεί να προληφθεί σε κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της όπως:

 • να ασκείστε συστηματικά
 • να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος
 • να κάνετε τις ασκήσεις Kegel ώστε να ενδυναμώσετε τους μύες τις πυέλου
 • να ελέγξετε το χρόνιο βήχα σας
 • να αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και με πολλά υγρά
 • να μην σηκώνετε συνεχώς βάρη
 • σε περίπτωση εγκυμοσύνης, να προσέξετε πολύ τη διατροφή σας ώστε το μωρό να μην είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την πύελο σας. Έτσι αποφευγουμε έναν εργώδη τοκετό.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER