Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή

Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή

Μία από τις αγωνίες της εγκύου, ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης , είναι η πιθανότητα  αποβολή. Η Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, την οποία βιώνουν σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες.

Μία κύηση ονομάζεται παλίνδρομη όταν κατά την υπερηχογραφική απεικόνιση δεν βλέπουμε την καρδιά του εμβρύου να λειτουργεί, ενώ αποβολή όταν το έμβρυο αποβάλλεται από τη μήτρα, τις πρώτες 24 εβδομάδες κύησης. Περισσότερες από 80% των αποβολών συμβαίνουν μέχρι τις 12 εβδομάδες.

Σε αυτές τις αποβολές δεν περιλαμβάνονται οι κυήσεις που χάνονται πριν από θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 20% έως 30% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλονται πριν γίνει τεστ εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος έρχεται κανονικά. Ενώ ως βιοχημική αποβολή ορίζεται η αποβολή ενός εμβρύου που δεν είχαμε υπερηχογραφική απεικόνιση του, ενώ είχαμε τεστ κύησης θετικό.

Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε. Τις περισσότερες φορές την  αποβολή, ακολουθεί μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Αιτίες Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή

Χρωμοσωμιακές Ανωμαλίες

Το 50% με 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου προκαλούνται από χρωμοσωμιακές ανωμαλίες του εμβρύου και είναι τυχαίο γεγονός. Το ωάριο ή το σπερματοζωάριο ή τα κύτταρα του εμβρύου στα πρώτα στάδια των διαιρέσεων, δεν περιέχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων.  Η εγκυμοσύνη σε αυτή την περίπτωση  δεν εξελίσσεται  και το κύημα πολλές φορές αποβάλλεται. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί να υπάρχουν και στους γονείς και να επηρεάζουν το έμβρυο

Ορμονικές δυσλειτουργίες και ανοσολογικά αίτια

Ορμονικές δυσλειτουργίες όπως υπέρθυοειδισμος ή υπόθυροειδισμός, ανοσολογικά αίτια όπως  θρομβοφιλία,αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ή αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολές. Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν αφού τα ανδρογόνα έχουν αρνητική επίδραση στο ενδομήτριο και την εμφύτευση του εμβρύου

Ηλικία

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να συλλάβουν έμβρυα με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και κατά συνέπεια να αποβάλουν. Μία γυναίκα 40 ετών έχει περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλει από μια γυναίκα 20 ετών.

Ιστορικό Αποβολών

Γυναίκες με 2 ή περισσότερες αποβολές είναι πιθανότερο να αποβάλουν πάλι.αν δεν έχει γίνει έλεγχος και δεν έχει θεραπευτεί η αιτία που προκαλεί προβολές

Διαβήτης

Γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη αποβάλουν συχνότερα λόγω ανωμαλιών  που δημιουργούνται στο έμβρυο,  αθως και το αφιλόξενο περιβάλλον που δημιουργείται στη μήτρα από την αύξηση του ζαχάρου.

Προβλήματα Μήτρας

Ανωμαλίες στη μήτρα (όπως δίκερος, διθάλαμος, δίδελφος, καρδιόσχημος, κ.α.) δημιουργούν συχνότερα αποβολές λόγω του μικρού όγκου της μήτρας ή της κακής αιμάτωσης του εμβρύου κατά την εμφύτευση του.

Ανεπάρκεια τραχήλου

Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας μπορεί να δημιουργήσει αποβολές σε μεγαλύτερες εβδομάδες κύησης (12η – 24η). Ο τράχηλος είναι η ασφάλεια της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Ανεπάρκεια στο μήκος ή στη σύσταση του  μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή.

Μολύνσεις

Μολύνσεις που παρουσιάζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης όπως τοξόπλασμα, ερυθρά, μεγαλοκυτταροϊός, ιλαρά, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου. Γενικά, οι μολύνσεις καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα όταν παραμένουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες, μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή ή στην προχωρημένη κύηση, να προκαλέσουν συσπάσεις και να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Άλλες μολύνσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό είναι η λιστέρια, βλεννόρροια, εντερόκοκκος, στρεπτόκοκκος κ.α.

Λήψη φαρμάκων

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό που σας χορηγεί οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία ότι είστε έγκυος ή προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη. Μερικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται αρκετό καιρό πριν τη σύλληψη, όπως τα αντικαταθλιπτικά. κ.α.

 Συμπτώματα Παλίνδρομης κύησης και Αποβολής.

Συνήθως η παλίνδρομη κύηση βρίσκεται κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Η καρδιά του εμβρύου έχει σταματήσει να λειτουργεί και πολλές φορές είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Βιοχημική επιβεβαίωση της  παλίνδρομη κύησης έχουμε όταν δύο β χοριακες με διαφορά 48 ωρών δεν αυξάνουν με το ρυθμό που πρέπει.

Ενώ κατά την αποβολή έχουμε:

Μεγάλη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή αιμορραγία συνήθως είναι τα πρώτα συμπτώματα αποβολής. Αυτό όμως δεν είναι μόνο σύμπτωμα της αποβολής αφού πολλές εγκυμοσύνες έχουν αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο και παρόλα αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό αποβάλλεται, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν και ολοκληρώνονται με ένα υγιές μωρό.

Κοιλιακός πόνος που έχει την μορφή πόνου περιόδου ή άλλες φορές είναι πιο δυνατός σαν κράμπα και αντανακλά χαμηλά στη μέση πίσω μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής. Ο συνδυασμός της αιμορραγίας με τον πόνο αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.

Μια έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας – εξωμήτριο) μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σύντομα στο γιατρό για εξέταση και θεραπεία για να αποφύγετε μια αποβολή, όταν αυτό είναι εφικτό.

Παλίνδρομος κύηση ονομάζουμε την κύηση εκείνη που κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν βρίσκουμε καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο ή κάποιες φορές δεν βρίσκουμε έμβρυο στο σάκο κύησης.Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή

Διάγνωση επικείμενης αποβολής

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα (κολπική αιμόρροια) ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά που αντανακλά πίσω στη μέση (συσπάσεις) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό.

Γυναικολογική Εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση που γίνεται για να  διαπιστώθεί η προέλευση του αίματος. Μερικές φορές το αίμα μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό σύστημα λόγω μόλυνσης.  Η διαπίστωση της αιμορραγίας από τον τράχηλο θέτει την υποψία επικείμενης αποβολής.

Υπερηχογράφημα

Με το υπερηχογράφημα μπορεί να διαπιστωθεί η θέση του κυήματος, Έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε μια έκτοπη κύηση (εξωμήτριο). Η διαπίστωση της θέσης και πρόσφυση του πλακούντα μας επιβεβαιώνει ή αποκλείει ύπαρξη επιπωματικού πλακούντα ή αποκόλλησης. Η ανεύρεση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο είναι θετικό σημάδι. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο διαπιστώνουμε την ηλικία του εμβρύου σε συνάρτηση με την ημερολογιακή του ηλικία. Σε περίπτωση που αυτές οι δύο ηλικίες συμφωνούν μειώνεται η πιθανότητα αποβολής.

Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο σε εγκυμοσύνες 2ου τριμήνου θα γίνει μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Σε περίπτωση που αυτό είναι μικρότερο από 3cm ίσως αποφασισθεί μια περίδεση τραχήλου. Η περίδεση τραχήλου έχει σκοπό να ενισχύσει τον τράχηλο ώστε να κρατήσει την εγκυμοσύνη και να αποτραπεί μία αποβολή ή ένας πρόωρος τοκετός. Συνήθως η περίδεση γίνεται μετά τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Βιοχημικός έλεγχος.

Η μέτρηση της «ορμόνης της εγκυμοσύνης» (βhCG) θα μας δώσει μια ιδέα για την ηλικία κύησης. Μια επόμενη μέτρηση θα μας δείξει αν προχωράει η εγκυμοσύνη ή αν το έμβρυο έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Σε περίπτωση πιθανής αποβολής θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι, να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα καθώς και τις σεξουαλικές επαφές. Ανάλογα με την αιτία θα δοθεί η ανάλογη θεραπεία για την αποφυγή της αποβολής.

 Μετά την αποβολή

Αν δεν αποφευχθεί η αποβολή θα πρέπει να γίνει έλεγχος της μήτρας και καθαρισμός αυτής από τα υπολείμματα της εγκυμοσύνης (απόξεση). Θα υπάρχει μικρή κολπική αιμόρροια, όπως αυτό της περιόδου, για περίπου 1 εβδομάδα ή 2 σε περίπτωση που η κύηση ήταν προχωρημένη.

Αν έχετε οποιαδήποτε επιπλοκή όπως αιμορραγία ή σημάδια μόλυνσης (πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό.

 Επόμενη εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση που η αποβολή συμβαίνει πρώτη φορά η πιθανότητα μιας επόμενης αποβολής είναι πολύ μικρή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου είναι χρωμοσωμιακής αιτιολογίας και τυχαίο γεγονός. Επίσης ένα μεγάλο μέρος αποβολών γίνεται λόγω μόλυνσης, οι οποίες με την ανάλογη θεραπεία αντιμετωπίζονται και δεν επαναλαμβάνονται. Σε περίπτωση διαδοχικών αποβολών (περισσότερες από 2) θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν αποβολή.

Σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Στις περιπτώσεις που είναι τυχαίο γεγονός μία φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένας τοκετός, αποκαταστά την αρνητική ψυχολογία της αποβολής. Τα ποσοστά των τυχαίων αποβολών είναι αρκετά μεγάλα και συνήθως τα διαδέχονται μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αν παρ’ αυτά υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, με την σωστή καθοδήγηση του γιατρού θα λυθεί και έτσι θα επιτευχθεί μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένας τοκετός. Παλίνδρομος Κύηση και Αποβολή

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER