Μερική μύλη κύηση

Μύλη Κύηση ή υδατοειδής

Τι είναι η μύλη κύηση;

Η μύλη κύηση ή αλλιώς υδατοειδής μύλη είναι μια σπάνια επιπλοκή της κύησης που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική ανάπτυξη της τροφοβλάστης, των κυττάρων δηλαδή που δημιουργούν τον πλακούντα. Υπάρχουν δύο είδη αυτής  , η μερική και η πλήρης. Κατά την πλήρη μύλη κύηση, παρατηρούμε ανάπτυξη ανωμάλου πλακουντιακού ιστού χωρίς να υπάρχει έμβρυο. Κατά τη μερική μύλη κύηση, εκτός από μη φυσιολογικό πλακουντιακό ιστό μπορεί να υπάρχει και φυσιολογικός ιστός. Επίσης κατά τη μερική μύλη, αναπτύσσεται και έμβρυο το οποίο τελικά παλινδρομεί.

Πως δημιουργείται η μύλη κύηση;

Αυτή   πλήρης  ή μερική, είναι αποτέλεσμα γενετικού λάθους κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φυσιολογικό ανθρώπινο κύτταρο περιέχει 46 χρωμοσώματα τα οποία οργανώνονται σε 23 ζεύγη. Τα μισά χρωμοσώματα προέρχονται από τη μητέρα και τα μισά από τον πατέρα. Μικρότερος ή μεγαλύτερος αριθμός χρωμοσωμάτων από το φυσιολογικό, οδηγεί πάντα σε γενετική βλάβη.

Κατά την πλήρη μύλη κύηση ένα κενό ωάριο, χωρίς χρωμοσώματα, γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο. Έτσι όλο το γενετικό υλικό προέρχεται από τον πατέρα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία εμβρύου παρά μόνο σε ανώμαλο τροφοβλαστικό ιστό.

Κατά την μερική μύλη κύηση ένα φυσιολογικό ωάριο γονιμοποιείται από 2 σπερματοζωάρια. Έτσι το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει όχι 46 αλλά 69 χρωμοσώματα, καταλήγοντας πάλι σε μια μη φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρχικά, τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από αυτά μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Με την πάροδο του χρόνου διαφοροποιούνται και περιλαμβάνουν:

 • Κολπική αιμορραγία η αποβολή ρευστών καφέ εκκρίσεων κατά το πρώτο τρίμηνο
 • Ναυτία και εμετός σε μεγαλύτερη ένταση από το φυσιολογικό
 • Αποβολή κύστεων σε σχήμα σταφυλιού από τον κόλπο
 • Αίσθημα πίεσης ή πόνο χαμηλά στην λεκάνη
 • Μη φυσιολογική, ταχεία ανάπτυξη της μήτρας
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία)
 • Υπερδιέγερση του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός)

Ποτέ κινδυνεύω να εμφανίσω μύλη κύηση; Μπορώ να την προλάβω;

Αφορά περίπου 1 στις 1000 εγκυμοσύνες λευκής φυλής. Οι γυναίκες που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο είναι:

 • Εκείνες που είναι μικρότερες των 20 ετών ή μεγαλύτερες των 35
 • Εκείνες που είχαν μύλη κύηση στο παρελθόν
 • Εκείνες με περισσότερες από 2 αυτόματες αποβολές
 • Εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν μπορεί ουσιαστικά να προληφθεί. Η μόνη σύσταση που μπορούμε να κάνουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα επανεμφάνισης της σε γυναίκες που ήδη έχουν βιώσει μια μύλη κύηση, είναι οι προσπάθειες σύλληψης να ξεκινούν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μύλη.

Πως κάνουμε τη διάγνωση;

Συμπτώματα όπως αυτά που αναφέραμε, θέτουν την υποψία ότι έχουμε να κάνουμε με μύλη κύηση. Η οριστική διάγνωση τίθεται με το υπερηχογράφημα, το οποίο σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης γίνεται κολπικά. Η εικόνα της μύλης στο υπέρηχο μοιάζει με τσαμπί από σταφύλια. Κατά την πλήρη μύλη κύηση απουσιάζει έμβρυο ενώ δε υπάρχει αμνιακό υγρό. Κατά την μερική μύλη κύηση μπορεί να υπάρχει εικόνα εμβρύου, η ανάπτυξη του οποίου είναι περιορισμένη. και μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού. Παράλληλα, η ποσότητα της χοριακής γοναδοτροπίνης (βHCG), μιας ορμόνης που αυξάνει φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη, βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλά για το στάδιο της εγκυμοσύνης επίπεδα.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Μια μύλη κύηση δεν μπορεί ποτέ να εξελιχθεί σε ένα φυσιολογικό μωρό. Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τη γυναίκας. Η θεραπεία περιλαμβάνει την πλήρη κένωση της ενδομήτριας κοιλότητας μέσω απόξεσης. Η απόξεση μπορεί να συνοδεύεται και από λήψη φαρμάκων που βοηθούν στη διέλευση του μη φυσιολογικού τροφοβλαστικού ιστού από τον κόλπο. Μετά την απόξεση παρακολουθούμε τα επίπεδα της βHCG για να βεβαιωθούμε ότι έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά.

Στο 90% των περιπτώσεων, η απόξεση επαρκεί και η γυναίκα δεν εμφανίζει κάποια επιπλοκή. Σε ένα μικρό ποσοστό ωστόσο, τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης παραμένουν υψηλά. Τότε, έχουμε να κάνουμε με μια εμμένουσα μορφή μύλης κύησης κατά την οποία μη φυσιολογικά κύτταρα έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό της μήτρας και αναπτύσσονται εκεί. Η διεισδυτική αυτή μορφή, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταλήξει σε μία μορφή καρκίνου που ονομάζεται χοριοκαρκίνωμα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη χημειοθεραπεία και σπανιότερα υστερεκτομή.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER