Μετά την εμβρυομεταφορά

Μετά την εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά  είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής .Μετά την εμβρυομεταφορά, μόλις η γυναίκα εγκαταλείψει το δωμάτιo, ξεκινά ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος από αυτόν που είχε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Με τα έμβρυα να έχουν ήδη μεταφερθεί ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση  μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι όταν πηγαίνουν στο μπάνιο  μετά την εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα δεν “πέφτουν” ή χάνονται Τα έμβρυα τοποθετούνται μέσα στη μήτρα, έναν ανατομικό χώρο διαφορετικό από αυτόν που σχετίζεται με την ούρηση

Ποιά φάρμακα θα χρησιμοποιήσω μετά την εμβρυομεταφορά;

Τα φάρμακα που πρέπει να πάρει μια γυναίκα μετά την εμβρυομεταφορα  είναι εκείνα που θα υποστηριίξουν την εμφύτευσης του εμβρύου όπως η προγεστερόνη. Επίσης φάρμακα για τυχόν συνοδά προβλήματα μπορεί να συνταγογραφηθούν μετά την εμβρυομεταφορά.Σε περίπτωση ήπιας ενόχλησης χαμηλά στην κοιλιά, πονοκέφαλο κεφαλαλγία, μασταλγία  συνιστώνται ελαφρά παυσίπονα όπως Παρακεταμόλη ή Νολόλη . Δεν συνίσταται η λήψη αντιφλεγμονωδών όπως (Ibuprofen ή Ασπιρίνης κ.α.).

Ανάπαυση μετά από εμβρυομεταφορά;

Η ανάπαυση μετα την εμβρυομεταφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει την ώρα που η γυναίκα  θα παραμένει στο κέντρο. Συνίσταται μια ήσυχη και χαλαρή καθημερινότητα,  για τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τεστ κυήσεως. Πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει αθλήματα όπως τρέξιμο, τζόκιν, αεροβική γυμναστική, κολύμβηση, καθώς και τα επικίνδυνα αθλήματα που περιλαμβάνουν έντονη προσπάθεια .

Μπορείτε να οδηγήσετε, να περπατήσετε και να πάτε στη δουλειά, αρκεί αυτό να μην συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες ή παρατεταμένη υψηλή σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε να ταξιδέψετε με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, τρένο) χωρίς να έχει επιπτώσεις στη διαδικασία ούτε από τους κραδασμούς ούτε από το ύψος.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τις καταδύσεις, το μπάνιο καθισμένη στην μπανιέρα, την πισίνα. Αυτό προτείνεται για να αποφευχθούν πιθανές λοιμώξεις, η μικρή πιθανότητα διείσδυσης νερού στην κοιλότητα της μήτρας. Επίσης για να μην επηρεάζεται το κολπικό φάρμακο που χορηγείται. Φυσικά επιτρέπεται το ντους.

Δεν επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή, υπό την έννοια  της διείσδυσης και του οργασμού. Δεν θέλουμε η μήτρα τις επόμενες ημέρες η μήτρα να κάνει  συσπάσεις. Επίσης υπάρχουν κάποιες στάσεις διείσδυσης που μπορούν να αγγίξουν τον τράχηλο και να προκαλέσουν  συσπάσεις. Αυτές οι συσπάσεις μπορούν επίσης να εμφανιστούν και  με τους οργασμούς.

Η διατροφή  μετά την εμβρυομεταφορά

Η διατροφή πρέπει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Πρέπει να τρώτε όλα τα είδη τροφίμων χωρίς υπερβολές και  περιορισμούς. Μπορείτε, για παράδειγμα, να καταναλώνετε περιστασιακά λίγο αλκοόλ ή καφέ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά φαγητά που μπορούν να βοηθήσουν στην εμφύτευση και  επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Συνιστάται να πίνετε υγρά, παρατηρώντας ότι η διούρηση είναι επαρκής και δεν υπάρχει αξιοσημείωτη κατακράτηση υγρών. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού δεν συνιστάται.

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνή. Η πρώτη σύσταση είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες: ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, φρούτα με ίνες (ακτινίδιο, μήλο, αχλάδι, αβοκάντο, δαμάσκηνο, φράουλα, σύκα κ.λπ.), όσπρια (μπιζέλια, φασόλια, σόγια, , λαχανικά (αγκινάρες, αγγούρι, πατάτα, σπαράγγια, σκόρδο, σπανάκι κ.λπ.).

Εάν με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να το βελτιώσουμε την δυσκοιλιότητα, ως δεύτερη επιλογή θα χρησιμοποιούσαμε φάρμακα τύπου nujol duphalac , τα οποία ενεργούν κυρίως στο επίπεδο του παχέος εντέρου αυξάνοντας το υγρό περιεχόμενο των περιττωμάτων και έτσι διευκολύνοντας τις κενώσεις

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε  αιμορραγία μετά την εμβρυομεταφορά;

Εάν εμφανιστούν κηλίδες αίματος ή μικρή αιμοραγία  μετά την εμβυομεταφορά, μην ανησυχήσετε . Δεν  αποτελούν ένδειξη μη εμφύτευσης ή αποβολής.Η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση έντονης και σταθερής αιμορραγίας που δεν σταματά, η μόνη σύσταση είναι  ανάπαυση έως ότου περάσουν 24-48 ώρες χωρίς κηλίδες. Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε πώς εξελίσσεται το έμβρυο μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης . Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα υπερηχογραφικά μέχρι να περάσουν 3-4 εβδομάδες από την εμβρυομεταφορα.

Και τέλος, ψυχολογικά,  προσπαθείστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Γνωρίζοντας το πλήθος των συναισθημάτων που διακυβεύονται, προτείνουμε να αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή στρες. Κινηθείτε σε χώρους που νιώθετε άνετα και βρεθείτε με ανθρώπους και φίλους που περνάτε ευχάριστα. Οι 9-11 ημέρες έως την εξέταση της β-χοριακής φαίνονται αιώνες

Ρωτήστε μας ή κλείστε ραντεβού εδώ

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

4 Comments

  1. Dr. Alexandros Armeniakos

   Ναι, η καθιστική εργασία δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης.

 1. Καλημέρα γιατρέ…είναι η 3 μέρα της έμβρυο μεταφοράς κ ξαφνικά τη νύχτα με έπιασε ένας πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς…κράτησε 2-3 ώρες…είναι από τις ενέσεις και τα χάπια ή πρέπει να ανησυχώ;;; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  1. Dr. Alexandros Armeniakos

   Συνήθως είναι από το έντερο αλλά αν συνεχίσει πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας.

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER