Μαστογραφία

Μαστογραφία

Τι είναι η μαστογραφία;

Πρόκειται για μια εξέταση, στην όποια χρησιμοποιούμε ακτίνες  χαμηλής ενέργειας για να λάβουμε λεπτομερείς εικόνες του μαστού. Η μαστογραφία μας επιτρέπει να διαγνώσουμε βλάβες σε αρχικά στάδια πριν ακόμη αυτές γίνουν ψηλαφητέ.  Έτσι μπορούμε να διαγνώσουμε πρώιμα κάποιο καρκίνο του μαστού, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή αντιμετώπιση του.  Η μαστογραφία δεν μπορεί να αντικαταστήσει  την ετήσια κλινική εξέταση των μαστών. και την αυτοψηλάφηση τους από την ίδια τη γυναίκα. Ο συνδυασμός των τριών μαστγραφίας υπερήχου και ψηλάφισης, είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Η μαστογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 2 πλαίσια:

  1. Στον προληπτικό έλεγχο ασυμπτωματικών γυναικών. Στην περίπτωση αυτή, σκοπός είναι η διάγνωση του καρκίνο σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο. Συνιστούμε να γίνεται προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος κάθε χρόνο στις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνει προληπτικά μαστογραφία πολύ νωρίτερα.
  2. Στη διερεύνηση του μαστού με ύποπτα κλινικά ευρήματα (διαγνωστική μαστογραφία). Στην περίπτωση αυτή, γυναίκες με ευρήματα ή διαγνωσμένη βλάβη υποβάλλονται σε μαστογραφία. Γυναίκες υπό παρακολούθηση κάνουν μαστογραφία ανά τακτά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τον γιατρό.

Πως γίνεται η μαστογραφία;

Αφού αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω, καθώς και κοσμήματα που μπορεί να φοράτε, ο ακτινολόγος θα τοποθετήσει κάθε μαστό ανάμεσα σε δύο ειδικές πλάκες. Στη συνέχεια οι πλάκες θα πλησιάσουν μεταξύ του ώστε ο μαστός να συμπιεστεί. Η συμπίεση είναι απαραίτητη ώστε να λάβουμε  όσο πιο καθαρές εικόνες των μαστών γίνεται. Ελαχιστοποιώντας την δόση ακτινοβολίας στην εξεταζόμενη.  Ίσως αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία από την πίεση του μαστού, αλλά αυτό θα διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Όσο χρόνο χρειάζεται για να ληφθεί η εικόνα.

Αν ο πόνος που νιώθετε είναι τόσο έντονος, που δεν σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε την εξέταση ενημερώστε τον ακτινολόγο. Καλό είναι να πραγματοποιείτε την ετήσια μαστογραφία σας τις πρώτες 10 μέρες του κύκλου. Ο μαστός δεν είναι  τόσο ευαίσθητος, έτσι η δυσφορία που νιώθετε να είναι μικρότερη. Και οι είκόνες είναι καθαρότερες. Συνήθως για μια τυπική μαστογραφία λαμβάνονται 2 εικόνες από κάθε μαστό και η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Είναι ασφαλής η μαστογραφία;

Αν και η μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, ειναι μια αρκετα ασφαλης μέθοδος. Σήμερα λόγω της ψηφιακής μαστογραφίας η έκθεση στην ακτινοβολία είναι ελάχιστη. Ο κινδυνος που διατρέχετε από τη εξέταση είναι ελάχιστος, σε σχέση με τον κίνδυνο από ένα αδιάγνωστο καρκίνο.

Τι μπορούμε να δούμε σε μια μαστογραφία;

Η εικόνα μιας μαστογραφίας μπορεί να μας αποκαλύψει ευρήματα όπως  κύστες , ή μορφώματα τόσο καλοήθη όσο και κακοήθη. Στις μαστογραφίες το σημαντικότερο εύρημα είναι οι αποτιτανώσεις, οι οποίες αν και δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο, μπορεί να αποτελούν θέσεις στις οποίες μελλοντικά μπορεί να αναπτυχθεί κάποιος καρκίνος. Υπάρχει ένα διεθνές σύστημα σύμφωνα με το οποίο  αξιολογείται  τα αποτελέσματα μιας μαστογραφίας. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει 7 κατηγορίες , από το 0 ως το 6 .

Κάθε κατηγορία περιγράφει πότε ένα εύρημα είναι ανησυχητικό και τι περαιτέρω βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε. Αν χρειάζονται περισσότερες λήψεις σε έναν μαστό, αν η μαστογραφία πρέπει να επαναληφθεί  πριν τον ένα χρόνο.Επίσης αν χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ο υπέρηχος μαστών ή μαγνητική τομογραφία μαστών.Άλλες φορές αν χρειάζεται βιοψία. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να σας εξηγήσει τα επόμενα βήματα της παρακολούθησης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνω;

Η μαστογραφία δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Αν έχετε εμφυτεύματα στήθους, καλό είναι να ενημερώσετε τον ακτινολόγο. Δεν πρέπει να φοράτε κρέμες ή λάδια σώματος στην περιοχή της εξέτασης, διότι μπορεί να απεικονιστούν ως σκιές και να υποβιβάσουν την ποιότητα της εικόνας.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER