Λοίμωξη-από-ιό-HPV

Λοίμωξη από ιό HPV

Η λοίμωξη από ιό HPV είναι μια  λοίμωξη που συνήθως μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Μερικοί τύποι HPV προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα της γενετικής περιοχής άλλοι μυρμηγκιές όταν μολύνουν την επιδεμίδα. Λοίμωξη από ιό HPV προκαλούν επίπεδες δυσπλασίες που δεν είναι ορατές στην απλή παρατήρηση.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από ιό HPV δεν οδηγούν σε καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου . Άλλοι τύποι μπορούν να μολύνουν τον πρωκτό, το πέος, τον κόλπο, το αιδοίο  και σπάνια τον στοματοφάρυγγα. Αυτές οι  λοιμώξεις συχνά μεταδίδονται σεξουαλικά ή μέσω άλλων επαφών δέρματος με δέρμα.  Οι τύποι που προσβάλουν την επιδερμίδα στα χέρια και πόδι δεν δημιουργούν καρκίνο.

Συμπτώματα από Λοίμωξη από ιό HPV

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα σας θα νικήσει την μόλυνση από HPV προτού δημιουργήσει βλάβες. Όταν εμφανίζονται βλατίδες, ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του HPV:

 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτές εμφανίζονται ως επίπεδες αλλοιώσεις ή μικρά εξογκώματα τύπου κουνουπιδιού ή μικροσκοπικές προεξοχές. Στις γυναίκες, τα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται ως επί το πλείστον στον αιδοίο, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν κοντά στον πρωκτό, στον τράχηλο ή στον κόλπο.

Στους άνδρες τα  κονδυλώματα γεννητικών οργάνων εμφανίζονται στο πέος και το όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σπάνια προκαλούν δυσφορία ή πόνο, αν και μπορεί να δημιουργούν φαγούρα ή ενόχληση.

 • Κοινές μυρμηγκιές. Οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται ως τραχιές, ανυψωμένες βλατίδες και συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, πατούσες (ακροχόρδωνες) και στα δάχτυλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κοινές μυρμηγκιές είναι απλά αντιαισθητικές, αλλά μπορούν να είναι και επώδυνες ή ευαίσθητες σε τραυματισμό ή αιμορραγία ή να προκαλούν φαγούρα.
 • Επίπεδες βλάβες. Οι επίπεδες βλάβες είναι ελαφρώς ανυψωμένες αλλοιώσεις. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε. Τα παιδιά μολύνονται συνήθως στο πρόσωπο. Οι άντρες τείνουν να τα παρουσιάζουν στην περιοχή της γενειάδας ενώ οι γυναίκες  στα πόδι.

Φωτογραφίες από hpv στην επιδερμίδα και τους βλλενογόνους  (Δες αν είσαι πάνω από 18 ετών)

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από μολύνσεις από HPV. Αλλά, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να χρείαστεί 20 χρόνια ή περισσότερο για να αναπτυχθεί μετά από την μόλυνση. Η λοίμωξη από τον HPV και ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα. Η χρήση προφυλακτικού, ο συχνός έλεγχος και ο εμβολιασμός είναι οι καλύτερες προστασίες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επειδή ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν προκαλεί συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις για την ανίχνευση οποιωνδήποτε προκαρκινικών αλλαγών στον τράχηλο που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Γυναίκες ηλικίας 18 έως 65 ετών συνιστάται να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών χωρίς σεξουαλικές επαφές μπορούν να σταματήσουν το τέστ εάν είχαν τρία συνεχόμενα φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου. Πρέπει όμως να συνεχίζουν τον προληπτικό υπερηχογραφικό έλεγχο για καρκίνο μήτρας ωοθηκών. Καθώς και μαστογραφία κάθε χρόνο.

Αιτίες Λοίμωξης από ιό HPV

Η λοίμωξη από τον ιό HPV προκαλείται όταν ο ιός εισέλθει στο δέρμα ή τους βλενογόνους, συνήθως λόγω τραυματισμού, τομής, τριβής ή αμυχής. Ο ιός μεταφέρεται κυρίως μέσω επαφής δέρματος με δέρμα.

Οι γεννητικές λοιμώξεις από HPV μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφή δέρματος με  δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ορισμένες μολύνσεις από HPV που προκαλούν αλλοιώσεις στο στόμα ή το ανώτερο αναπνευστικό προκαλούνται επίσης λόγω σεξουαλικής επαφής.

Εάν είστε έγκυος και έχετε ενεργή HPV λοίμωξη γεννητικών οργάνων, υπάρχει πιθανότητα το μωρό σας να μολυνθεί.  Οι βλατίδες καθώς και τα οξυτενή κονδυλώματα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω άμεσης επαφής με μια μολυσμένη περιοχή. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί με το ξύρισμα καθώς υλικό από μολυσμένη περιοχη που περιέχει τον ιό και μεταφέρεται. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί με τριβή.

Παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από ιό HPV

Οι λοιμώξεις από HPV είναι κοινές. Οι παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη από τον HPV περιλαμβάνουν:

 • Αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. Όσο περισσότεροι σεξουαλικοίσύντροφοι, τόσο πιο πιθανό να μολυνθείται από HPV γεννητικών οργάνων. Το να κάνεις επαφή με έναν σύντροφο που έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.
 • Ηλικία. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά. Τα γεννητικά κονδυλώματα εμφανίζονται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
 • Ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης HPV λοιμώξεων.
 • Ευαίσθησία δέρματος. Περιοχές του δέρματος που έχουν τρυπηθεί ή τραυματιστεί είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κοινών κονδυλωμάτων.
 • Προσωπική επαφή. Εάν αγγίξετε μολυσμένη επιφάνει ή δεν έχετε προστασία πριν έρθετε σε επαφή όπως δημόσια ντους ή πισίνες μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από HPV.

Επιπλοκές της λοίμωξης HPV

 • Δυσμορφίες   Η μόλυνση από ιο HPVδημιουργεί δυσμορφίες σε περιοχες που μολύνει
 • Καρκίνος. Στελέχη του HPV αν παραμείνουν πολύ καιρό μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτά τα στελέχη μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε καρκίνους των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και πολύ σπανιότερα του στόματος και της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Πρόληψη  Λοίμωξης από ιό HPV

Κοινές μυρμηγκιές Είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι λοιμώξεις από HPV που προκαλούν κοινές μυρμηγκιές. Εάν έχετε μια μυρμηγκιά μπορείτε να αποτρέψετε την εξάπλωση της προστατεύοντας την περιοχή να μην τραυματιστεί και μολύνει τις γύρω περιοχες. Μην ξυριστείται μην την κόψεται και μην την τρίβεται ακόμα και αν προκαλείται φαγούρα.

Ακροχορδώνωση πελμάτων Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων από HPV που προκαλούν πελματιαία κονδυλώματα, φορέστε παπούτσια ή σανδάλια σε δημόσιες πισίνες και αποδυτήρια.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων και άλλων γεννητικών βλαβών που σχετίζονται με τον ιό HPV:

 • Έχοντας μονογαμική σεξουαλική σχέση
 • Μείωση του αριθμού των σεξουαλικών σας συντρόφων
 • Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης HPV
 • Εμβολιαστείται.. Υπάρχου τρία εμβόλια που προφυλάσουν από έναν αριθμό τύπων του ιου. Χορηγούνται σε δύο ή τρις δόσεις

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

2 Comments

 1. Γιώργος

  Γεια σας και ευχαριστούμε για την ενημέρωση . Έχω εξωγενή κονδυλώματα που κατα καιρούς κάνω θεραπεία . Ειμαι 51 ετών μπορώ να κάνω το εμβολαιο για να προφυλαχτω απο τους επικίνδυνους τύπους του ιου ; Ευχαριστω

  1. Dr. Alexandros Armeniakos

   Σε περίπτωση που είστε είδη φορέας το εμβόλιο δεν προσφέρει πολλά για τα ήδη υπάρχοντα στελέχη. Προστατεύει όμως από τα υπόλοιπα

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER