Λαπαροσκόπηση στη γυναικολογία

Λαπαροσκόπηση στη γυναικολογία

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η Λαπαροσκόπηση στη γυναικολογία είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που μπορούμε να εξετάσουμε τα όργανα του γυναίκειου αναπαραγωγικού συστήματος.

Καταφεύγουμε σε αυτήν όταν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από άλλες μεθόδους απεικόνισης όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία δεν είναι επαρκής για να θέσουμε μια σαφή διάγνωση. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική αλλά και θεραπευτική.

Πότε πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση στη γυναικολογία;

Ενδείξεις για την πραγματοποίηση μιας λαπαροσκόπησης είναι ο ανεξήγητος πυελικός πόνος, η ανεξήγητη υπογονιμότητα και η διερεύνηση της ενδομητρίωσης ή της χρόνιας πυελικής νόσου.Παθήσεις που μπορούμε να διαγνώσουμε και ταυτόχρονα να θεραπεύσουμε με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης είναι:

 • Ενδομητρίωση
 • Ινομυώματα μήτρας
 • Κύστες ή μορφώματα ωοθηκών
 • Έκτοπη κύηση
 • Συμφύσεις και επώδυνος ουλώδης ιστός
 • Ανεξήγητη υπογονιμότητα. Όταν αυτή οφείλεται σε ενδομητρίωση ή ύπαρξη συμφύσεων, η θεραπεία τους οδηγεί αυτομάτως και σε αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.
 • Γυναικολογικοί καρκίνοι

Λαπαροσκοπικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πλέον υστερεκτομές και να εφαρμόσουμε θεραπείες για την ακράτεια ούρων ή την πρόπτωση μήτρας.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού σωλήνα, του λαπαροσκοπίου ο οποίος φέρει στην άκρη του ένα φως και μία μικρή κάμερα. Το λαπαροσκόπιο εισάγεται στην κοιλιά μέσα από μια μικρή τομή γύρω στα 5 χιλιοστά στον αφαλό. Έτσι αποφεύγουμε την ανοικτή επέμβαση και την κλασική μεγάλη τομή στην κοιλιά. Εφόσον η λαπαροσκόπηση είναι παράλληλα θεραπευτική, απαιτούνται 1-3  ακόμη μικρές τομές ώστε να γίνει από αυτές η εισαγωγή των υπόλοιπων εργαλείων με τα οποία θα γίνει η επέμβαση. Η λαπαροσκόπηση γίνεται πάντοτε υπό γενική αναισθησία.

Μετά τη διαδικασία

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δεν ξεπερνά συνήθως τις 24 ώρες.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε την κοιλιά σας πρησμένη για λίγες μέρες ή να νιώθετε δυσφορία στον λαιμό το στήθος και τους ώμους. Αυτό οφείλεται στον αέρα που εισήχθη στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης ώστε να μπορούν να  γίνουν οι  απαραίτητοι χειρισμοί.

Η επάνοδος στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας σας, το πρόβλημα για το οποίο έγινε η λαπαροσκόπηση, την εξέλιξη της ανάρρωσης σας αλλά και το πως νιώθετε εσείς η ίδια.

Η παρουσία αίματος το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση είναι αναμενόμενη. Επίσης η περίοδος μετά την λαπαροσκόπηση ίσως είναι πιο έντονη. Περιμένετε 2 με 3 κύκλους ώστε η περίοδος σας να επανέλθει στα φυσιολογικά.

Οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να γίνονται κανονικά μετά από περίπου μια εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρχει ροή αίματος.

Επικοινωνήστε άμεσα αν παρουσιάσετε:

 • Έντονο ή παρατεταμένης διάρκειας πόνο στην κοιλιά
 • Πυρετό. Ακόμα και 10 ημέρες μετά την επέμβαση
 • Ναυτία ή εμετό που ξεπερνά τις 24 ώρες
 • Παρατεταμένη αιμορραγία, ερυθρότητα ή πρήξιμο στα σημεία της τομής
 • Δυσκολία στην ούρηση ή της αφόδευση

Επιπλοκές

Η λαπαροσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής επέμβαση, αλλά όπως κάθε χειρουργείο έχει πιθανότητα επιπλοκών. Ο ερεθισμός του δέρματος και η ουρολοίμωξη είναι οι πιο συνήθεις επιπλοκές. Άλλες, ιδιαίτερα σπάνιες, περιλαμβάνουν: Μόλυνση, τραυματισμό των αγγείων, της μήτρας , του εντέρου,  της ουροδόχου κύστης ή άλλων πυελικών οργάνων, βλάβες των νεύρων, αλλεργικές αντιδράσεις, προβλήματα ούρησης.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER