Κωνοειδής εκτομή τραχήλου με Laser

Κωνοειδής εκτομή τραχήλου με Laser

H Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αφαιρέσουμε το ενδοκολπικό τμήμα του τραχήλου. Χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για την τομή  το laser διοξειδίου. Είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση High grade  βλαβών από  HPV. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους  η Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με  Laser παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

  1. Αφαιρείται μόνο η περιοχή που πάσχει, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω υγιείς ιστούς
  2. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία
  3. Δεν επηρεάζει τον ενδοτράχηλο και έτσι δεν κινδυνεύει η γονιμότητα της γυναίκας
  4. Μετά το Laser οι γύρω ιστοί μπορούν να ελεγθούν για δυσπλασία με τις κλσικές μεθόδους ελέγχου.

Πως γίνεται;

Το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser είναι το laser διοξειδίου  και ένα άγκιστρο για την μετακίνηση και χειρισμό του τραχήλου. Το Laser λειτουργεί ως νυστέρι, αφαιρώντας με ακρίβεια την περιοχή που έχει επιλέγεί.

Η  Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία συνολικά δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Αρχικά τοποθετήστε στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Με ένα κολποδιαστολέα, ανοίγονται τα τοιχώματα του κόλπου ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον τράχηλο. Για να γίνουν τα κύτταρα του τραχήλου πιο εύκολα προς παρατήρηση με το κολποσκόπιο, εμβαπτίζονται σε οξεικο οξύ και Lugol και όσα είναι μη φυσιολογικά αναδυκνύωνται . Σε αυτό το σημείο, τυχών τσούξιμο είναι φυσιολογικό.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, εγχέεται αναισθητικό ώστε να μουδιάσει τοπικά η περιοχή. Αφού μουδιάσει ο τράχηλος, ο γιατρός ξεκινάει να αφαιρει τοπικά την περιοχή που πάσχει. Το πόσο μεγάλη είναι η περιοχή που θα αφαιρεθεί εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε μια πάστα (διάλυμα Monsel)  για να σταματήσει η όποια αιμορραγία έχει δημιουργηθεί.  Το τμήμα του τραχήλου που αφαιρέθηκε θα τοποθετηθούν σε ένα συντηρητικό διάλυμα και θα σταλεί για βιοψία στο εργαστήριο. Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα της βιοψίας.

Είναι επώδυνο;

Η  Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser δεν είναι επώδυνη διαδικασία. Μπορεί να αισθανθείτε μια μικρή πίεση στην περιοχή ή ελαφριές κράμπες. Σπάνια μπορεί να ζαλιστείτε και να έχετε τάση για λιποθυμία. Αν συμβεί αυτό να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Η  Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πριν την διαδικασία πρέπει να έχετε ενημερώσει το γιατρό για τυχών αλλεργίες που μπορεί αν έχετε ή για κάποια αιματολογική διαταραχή . Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα που παίρνετε γιατί κάποια μπορεί να χρειαστεί να τα σταματήσετε για να γίνει το Laser. Mπορεί να σας συστήθει να πάρετε κάποιο παυσίπονο μισή ώρα πριν την επέμβαση. Η  Κωνοειδής Εκτομή Τραχήλου με Laser γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας ώστε να υπάρχει χρόνος, για τον τράχηλο, να επουλωθεί μέχρι την επόμενη περίοδο.

Πως θα είμαι μετά την επέμβαση;

Μόλις η διαδικασία τελειώσει, θα σας ζητηθεί να ξεκουραστείτε για 10 λεπτά. Μπορείτε να γυρίσετε αμέσως σπίτι και σχεδόν σε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η αιμορραγία είχε σταματήσει με ειδικές πάστες, αλλά είναι φυσιολογικό να έχετε λίγες σταγόνες αίματος (spotting) για κάποιες εβδομάδες. Φυσιολογικές είναι και τυχών καφέ ή μαύρες εκκρίσεις, οι οποίες προκύπτουν από το φάρμακο που είχε τοποθετήσει στον κόλπο  για να σταματήσει η αιμορραγία.  Καλό είναι λοιπόν να φοράτε σερβιετάκια τα οποία θα αλλάζετε συχνά.  Κάποιες φορές, η επόμενη περίοδος σας μπορεί να καθυστερήσει ή να είναι πιο βαριά.

Για περίπου 4 εβδομάδες, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, τις κολπικές πλύσεις όπως και τη σεξουαλική επαφή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνο μόλυνσης. Για κάποιο διάστημα θα πρέπει επίσης να μην σηκώνετε βάρη και να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση.

Θα σας προταθούν  παυσίπονα πουμπορείτε να πάρετε για τον πόνο, εφόσον έχετε, καθώς ορισμένα ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία.

Επιπλοκές

Θα σας δώθούν λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα είναι η ανάρρωση σας, τι είναι φυσιολογικό και τι όχι καθώς και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της θεραπείας σας π.χ  πότε θα χρειαστεί να επαναλάβετε  το τεστ Pap.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό αν έχετε:

  • Αιμορραγία μεγαλύτερη από αυτήν της περιόδου
  • Αιμορραγία με θρόμβους
  • Δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις
  • Έντονο κοιλιακό πόνο
  • Πυρετό ή ρίγη

αφού μπορεί να είναι σημάδια κάποιας λοίμωξης που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER