Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Η θεραπεία κονδυλωμάτων είναι σημαντική αφού τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας. Έχει φανεί ότι προσβάλουν 6-8 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, κυρίως μεταξύ 20 και 40 ετών. Δημιουργούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. καθέ στέλεχος προσβάλει και ένα διαφορικό τμήμα του επιθηλίου της γεννητικής, περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.

Γιατί είναι σημαντική η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα είναι μη καρκινικές βλάβες που δημιουργούνται από στελέχη του HPV. Η ογκογόνος δράση τους, δηλαδή η ικανότητα να προκαλέσουν κάποια καρκινική αλλοίωση, είναι πολυ μικρή  Παράλληλα τα κονδυλώματα, τις περισσότερες φορές, δεν δημιουργούν κάποια ενόχληση. Γίνονται τυχαία αντιληπτά στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Δεν ανήκουν στα νοσήματα που μπορούν να προκαλούν υπογονιμότητα. Αυτό έχει ως αποτελέσματα αρκετές γυναίκες όσο και άνδρες να μην αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αυτό είναι λάθος. Αν και τα κονδυλώματα δεν είναι άμεσα απειλητικά για τη ζωή, είναι πολύ πιθανό στο σημείο της βλάβης να συνυπάρχουν και στελέχη του HPV με ογκογόνο δράση. Έτσι υπάρχει σημαντική  πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, του κόλπου, της μήτρας, του αιδοίο ή και του πρωκτού στο μέλλον. Η θεραπεία κρίνεται απαραίτητη τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ανεξαρτήτως  ηλικίας και επιθυμίας για τεκνοποίηση.

Ποια είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης τους;

Η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι το laser CO2. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους όπως η κρυοπυξία ή η διαθερμοπηξία, μας επιτρέπει να εξαχνώνουμε επιλεκτικά όλες τις βλάβες. Αφήνοντας ανέπαφους του γύρω υγιείς ιστούς. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ολοκληρώνεται σε μόλις 1 ως και 3 συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση των βλαβών. Η επούλωση του δέρματος, εφόσον τα κονδυλώματα εντοπίζονται σε περιγεννητικές περιοχές, είναι ταχεία και δεν αφήνει ουλές, δυσχρωμίες ή άλλα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχει προηγηθεί θεραπεία. Παράλληλα, η θεραπεία laser CO2 έχει συσχετιστεί με τον μικρότερο αριθμό υποτροπών σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Η θεραπεία γίνεται στο χώρο του ιατρείου χωρίς να απαιτείται καμία προετοιμασία, ενώ μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και την στιγμή που εντοπίζουμε την βλάβη, με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας.  Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Ωστόσο,  για τον πρώτο μήνα, καλό είναι να ακολουθηθούν τα εξής:

  • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής ή χρήσης ταμπόν.
  • Αποφυγή αφρόλουτρου και μπάνιου στη θάλασσα
  • Χρήση βαμβακερών εσωρούχων
  • Αποφυγή ξυρίσματος της περιοχής που έγινε το λέιζερ
  • Όχι από κοινού χρήση ειδών υγιεινής όπως πετσέτες, σφουγγάρι κλπ

Ποια είναι τα βήματα ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τα κονδυλώματα;

Δυστυχώς, παρά την αποτελεσματικότητα του laser CO2, είναι συχνές οι υποτροπές και η επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων. Αυτό δεν οφείλεται στην παραμονή του ιού στον οργανισμό όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει, αλλά στην μη σωστή θεραπεία, στον ελλιπή επανέλεγχο ή στην επαναμόλυνση από άλλο ατόμου. Έτσι, για να απαλλαγούμε οριστικά από τα κονδυλώματα πρέπει να συμβαίνουν τα εξής:

  1. Επιμελής ανίχνευση των κονδυλωμάτων

Ως κονδυλώματα δεν θεωρούμε μόνο τις βλάβες που βλέπουμε με γυμνό μάτι, αλλά και εκείνες που μπορεί να εντοπίσει ο γιατρός με με ειδικά δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, το κολποσκόπιο ήκαι με εφαρμογή συγκεκριμένων ουσιών πχ. οξικού οξέος που κάνουν εμφανή ακόμη και την πιο ανεπαίσθητη αλλοίωση. Άρα, δεν πρέπει να παραμελούμε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ακόμη και όταν δεν βλέπουμε κάτι εμφανές και νιώθουμε υγιείς.

  1. Πλήρης απομάκρυνση των βλαβών

Κατά την θεραπεία, εξαχνώνουμε τόσο τις μεγάλες βλάβες όσο και εκείνες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές), καθώς, αν παραμείνουν, μπορεί να αποτελούν εστία μεταδοτικότητας του ιού στις γύρω περιοχές. Αν η θεραπεία σας απαιτεί 2 ή 3 συνεδρίες, είναι σημαντικό η κάθε συνέδρια να μην απέχει από την προηγουμένη περισσότερο από 1 μήνα, ώστε να γίνεται άμεση εξάχνωση όποιας νέα βλάβης εμφανιστεί άμεσα, πριν προλάβει να εξαπλωθεί στην γύρω περιοχή.

  1. Συστηματική παρακολούθηση

Ο χρόνος επώασης του ιού κυμαίνεται από 3 μήνες ως και 9 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστούν νέες βλάβες μέχρι και ένα χρόνο μετά. Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνετε τακτικούς επανελέγχους στο διάστημα αυτό ώστε να μειωθεί ο αριθμός υποτροπών.

  1. Θεραπεία συντρόφου και εφαρμογή μέτρων προφύλαξης

Στα πλαίσια οριστικής απαλλαγής από τον HPV κρίνεται απαραίτητος και ο έλεγχος του συντρόφου, ώστε να αποφύγουμε την επαναμόλυνση ανάμεσα στο ζευγάρι. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει μόνιμη μονογαμική σχέση, η χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή είναι απαραίτητη. Έχουμε ωστόσο υπόψιν μας ότι το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από την μετάδοση του ιού, μιας και μόλυνση μπορεί να γίνει από τα κολπικά ή σπερματικά υγρά αλλά και από περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό όπως η βάση του πέους.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER