δωρεα ωαρίων

Δωρεά ωαρίων

Τι είναι η δωρεά ωαρίων;

Δεν είναι σήμερα λίγες οι γυναίκες που για διαφόρους λόγους δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Για πολλές από αυτές, η δωρεά ωαρίων είναι η λύση. Κατά τη δωρεά ωαρίων μια γόνιμη γυναίκα προσφέρει τα ωάρια της σε μία άλλη.  Εφαρμόζεται στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μπορεί να συνδυαστεί με δωρεά σπέρματος ή να εφαρμοστεί μεμονωμένα. Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο με την οποία όλο και περισσότερες γυναίκες πετυχαίνουν την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν το ζευγάρι στην δωρεά ωαρίων: η παραγωγή ωαρίων σε μικρή ποσότητα ή η παραγωγή επαρκούς ποσότητας ωαρίων χαμηλής όμως ποιότητας.

Μικρή ποσότητα ωαρίων παράγουν οι γυναίκες που:

 • Βρίσκονται σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Κάποιες φορές η εμμηνόπαυση ξεκινάει από την ηλικία των 25 ή 30 ετών, μια ηλικία στην οποία η γυναίκα ίσως δεν έχει σκεφτεί τη μητρότητα. Τότε μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση ή αλλιώς πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.
 • Είναι άνω των 40 ετών
 • Υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών
 • Υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία στα πλαίσια αντιμετώπισης του καρκίνου
 • Γεννήθηκαν με αγενεσία η υποπλασία ωοθηκών π.χ σύνδρομο Turner

Από την άλλη, χαμηλής ποιότητας θεωρούνται τα ωάρια μιας γυναίκας που:

 • Μεταφέρουν κάποιο κληρονομούμενο παθολογικό γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πάθηση π.χ μυϊκή δυστροφία Duchenne, αιμορροφιλία
 • Η ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης ωοθηκών είναι μικρή
 • Οι προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής ήταν αποτυχημένες
 • Υπάρχει ιστορικό πολλαπλών αποβολών

Είναι ασφαλής μέθοδος Δωρεά ωαρίων ;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος τόσο για τη λήπτρια όσο και για την δότρια. Δότριες ωαρίων γίνονται όσες γυναίκες πληρούν αυστηρά τα παρακάτω κριτήρια:

 • Είναι κάτω των 32 ετών. Στην ηλικία αυτή η ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης είναι μέγιστη και η ποιότητα και ποσότητα των ωάριων υψηλή
 • Έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος
 • Έχουν και τις δύο ωοθήκες τους
 • Δεν έχουν ιστορικό χαμηλής απόκρισης σε φάρμακα διέγερσης ωοθηκών
 • Δεν έχουν πάνω από δύο αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής
 • Δεν πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όπως ηπατίτιδά B και C, HIV, CMV, σύφιλη, χλαμύδια κ.α.
 • Δεν φέρουν γονίδιο κυστικής ίνωσης, θαλασσαιμίας ή άλλων κληρονομούμενων ασθενειών.
 • Έχουν φυσιολογική χρωμοσωμική ανάλυση
 • Δεν έχουν κάποια παθολογία κατά την κλινική εξέταση και δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα.

Εκτός των υπερηχογραφικών ελέγχων και των αιματολογικών εξετάσεων που υποβάλλεται η δότρια περνάει και από ψυχολογική εκτίμηση.  Έτσι, εκτιμούμε έμμεσα τη υγεία του παιδιού που θα προκύψει από τα ωάρια της και εξασφαλίζουμε ότι η δότρια είναι πλήρως ενημερωμένη για τη διαδικασία και έχει λάβει μια συνειδητή απόφαση.

Μπορώ να επιλέξω τη δότρια μου;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια αυστηρά ανώνυμη διαδικασία. Δεν υπάρχει επικοικωνία μετάξυ της λήπτριας και της δότριας, ενώ καμία δεν επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της άλλης.. Ωστόσο η λήπτρια γνωρίζει τα φυσικά χαρακτηριστικά της δότριας όπως το ύψος, το βάρος, χρώμα ματιών και μαλλιών, ομάδα αίματος και rhesus. Αν μελλοντικά για λόγους υγείας του παιδιού χρειαστούν επιπλέον πληροφορίες, ανατρέχουμε στον ιατρικό φάκελο της δότριας, αλλά η ταυτότητα της συνεχίζει να παραμένει απόρρητη.  Η δωρεά ωαρίων είναι μια πράξη προσφοράς και αλτρουισμού και δεν προβλέπεται η πληρωμή της δότριας από την λήπτρια ως κίνητρο για την δωρεά. Η δότρια  λαμβάνει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό που καλύπτει τις ώρες απουσίας από τη δουλεία, τα φάρμακά της, τυχόν έξοδα μεταφοράς και την προσφορά της.

Η διαδικασία με λίγα λόγια

Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής

 • Αναφορικά με τη δότρια

Η δότρια αρχικά λαμβάνει φάρμακα διέγερσης ωοθηκών ώστε να παραχθούν όσο περισσότερα ώριμα ωάρια γίνεται. Ο έλεγχος ανταπόκρισης στα φάρμακα γίνεται με διακολπικούς υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις. Στο διάστημα αυτό, είναι σημαντικό η δότρια να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να απέχει από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα. Όταν τα ωάρια ωριμάσουν, γίνεται μια ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης. Λίγες ώρες μετά, γίνεται η συλλογή τους.

Η λήψη των ωαρίων γίνεται μέσω μιας βελόνης από τον κόλπο μέσω υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Διαρκεί 30 λεπτά και γίνεται με ήπια μέθη.

 • Αναφορικά με τη λήπτρια

Η λήπτρια λαμβάνει κατάλληλη ορμονική αγωγή ώστε να προετοιμαστεί η μήτρα για το έμβρυο και να μπορεί να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη. Μετά από 3 ή 5 ημέρες από την συλλογή των ωαρίων και σε στάδιο 3ης ημέρας ή βλαστοκύστες 5ης ημέρας  τα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της λήπτρια με εμβρυομεταφορά. Η λήπτρια συνεχίζει να υποστηρίζεται ορμονικάγια την επίτευξη και συνέχιση της εγκυμοσύνης. Δώδεκα ημέρες  μετά η λήπτρια κάνει έλεγχο β-χοριακής γοναδοτροπίνηςγια έλεγχοτης επίτευξης της εγκυμοσύνης.

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης με δωρεά ωαρρίων είναι πολυ υψηλά, φτάνουν έωςς και 80%.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER