Διαφορές μεταξύ κονδυλωμάτων και θηλωμάτων

Διαφορές κονδυλωμάτων και θηλωμάτων

Τι είναι τα κονδυλώματα; Ποια η διαφορά τους από τα θηλώματα;

Ενώ δημιουργούνται από την ίδια οικογένεια ιών υπάρχουν διαφορές στον εντοπισμό των κονδυλωμάτων και των θηλωμάτων. Τα κονδυλώματα είναι βλάβες στην επιδερμίδα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων. Δημιουργούνται από μια οικογένεια ιών, τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Ο ιός HPV μολύνει τα κύτταρα του επιθηλίου δημιουργώντας χαρακτηριστικές εκβλαστήσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές φέρουν στην επιφάνεια θηλές, για αυτό το λόγο έχουν ονομαστεί και θηλώματα. Τα θηλώματα αντίθετα μπορεί να εντοπίζονται σε όλο το σώμα. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV. Θηλώματα που εμφανίζονται σε περιοχές όπως τα χέρια και τα πόδια δημιουργούνται από διαφορετικά στελέχη της ίδια όμως οικογένειας ιών.

Πως φαίνονται τα εξωτερικά κονδυλώματα;

Όπως είπαμε, κονδυλώματα μπορεί να εντοπίζονται στην επιδερμίδα ή σε βλεννογόνους. Όσο αφορά το σχήμα τους, είναι επίπεδα ή μισχωτά. Τα επίπεδα προεξέχουν από το δέρμα και είναι ψηλαφητά, ενώ τα μισχωτά μοιάζουν με μικρά κουνουπίδια. Τα εξωτερικά κονδυλώματα του δέρματος είναι συνήθως ορατά με γυμνό μάτι. Τα περισσότερο έχουν μικρό μέγεθος και σπάνια μεγαλώνουν. Το χρώμα τους ποικίλει ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται η βλάβη. Τα κονδυλώματα των βλεννογόνων όπως ο κόλπος ή ο τράχηλος είναι ροζ ή λευκωπά και πιο σπάνια. Οι βλάβες που εντοπίζονται στο δέρμα μπορεί να είναι σκουρόχρωμες δηλαδή καφέ η γκρι, ίδιες με το χρώμα του δέρματος ή και ανοιχτές προς το λευκό.

Φωτογραφίες από διάφορους τύπους hpv στην επιδερμίδα και τους βλλενογόνους

Δες αν είσαι πάνω από 18 ετών

 

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Οι βλάβες από τον HPV δεν δημιουργούν συμπτώματα, πάρα μόνο κνησμό σε σπάνιες περιπτώσεις. Έτσι η διάγνωση τους γίνεται τυχαία στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Που εντοπίζονται τα κονδυλώματα στις γυναίκες και που στους άνδρες;

Στις γυναίκες τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο αιδοίο, στον κόλπο, σπάνια στον τράχηλο της μήτρας, στο περίνεο, στο εφήβαιο, στην ουρήθρα και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Αντίθετα στους άνδρες εντοπίζονται στο πέος, στους όρχεις, στο εφήβαιο και γύρω από τον πρωκτό.

Δεν είναι ιδιαίτερα συχνή η εμφάνιση βλαβών στο στόμα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός μεταδίδεται από κύτταρο σε κύτταρο μέσω της τριβής. Η τριβή είναι έντονη κατά την κολπική και πρωκτική επαφή, όχι όμως κατά την στοματική.

Τι να κάνω αν εμφανίσω κονδυλώματα;

Ο χρόνος επώασης του ιού είναι 2 με 9 μήνες από την έκθεσή σε αυτόν. Στο διάστημα αυτό μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς νέες βλάβες. Αν το ιικό φορτίο είναι μικρό και το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι αρκετά ισχυρό, οι αλλοιώσεις από τον HPV μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους ή να μην εμφανιστούν καθόλου εξ΄αρχής. Αν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση μιας βλάβης, αυτή παραμένει, το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να την καταπολεμήσει και χρειάζεται θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία για τα κονδυλώματα; Τι περιλαμβάνει αυτή;

H θεραπεία του HPV δεν είναι αιτιολογική. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να απομακρύνει τον ιό από τον οργανισμό. Αντίθετα, υπάρχουν μέθοδοί, φαρμακευτικές και μηχανικές, προκειμένου να απομακρυνθούν οι αλλοιώσεις και οι προκαρκινικές βλάβες. Μαζί με αυτές απομακρύνεται και ο ιός. Αυτές περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτικές  μέθοδοι:

  • Ποδοφυλοτοξίνη και Ιμικιμόδη.
    Εφαρμόζονται από την ίδια την ασθενή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
  • Τριχλωρο-οξικό οξύ. Πρόκειται για διαβρωτικό οξύ που καταστρέφει τον ιστό πάνω στον οποίο εγχέεται. Εφαρμόζεται μόνο από τον ιατρό. Δεν αποτελεί πρώτη θεραπεία εκλογής λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών του.

Μηχανικές μέθοδοι απομάκρυνσης κονδυλωμάτων και θηλωμάτων:

  • Με νυστέρι. Κόβουμε την πάσχουσα περιοχή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σπάνια, λόγω του πόνου και των ουλών που προκαλούν στην περιοχή.
  • Κρυοθεραπεία. Τα κονδυλώματα καταστρέφονται με την χρήση υγρού αζώτου. Δεν προτιμάται για θεραπεία πλέον κονδυλωμάτων, αλλά περιορίζεται στη θεραπεία θηλωμάτων.
  • Ηλεκτροδιαθερμία. Καταστρέφουν τοπικά τον ιστό που περιέχει τον ιό με υψηλών συχνοτήτων ρεύμα. Δημιουργεί μικρή δυσφορία και σπάνια δυσμορφίες.
  • Laser εξάχνωσης. Είναι η πιο σύγχρονη και διαδεδομένη μέθοδος. Δεν έχει πόνο δεν δημιουργεί δυσμορφίες ή ουλές.
  • Loop τραχήλου. Κόβει την πάσχουσα περιοχή του τραχήλου όταν η βλάβη εντοπιστεί εκεί.

 Κονδυλώματα και καρκίνος

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα προκαλούνται από στελέχη του HPV τα οποία θεωρούνται <χαμηλού κινδύνου> . Η πιθανότητα δηλαδή να οδηγήσουν κακοήθεια είναι μικρή. Ωστόσο στην περιοχή της αλλοίωση μπορεί να συνυπάρχει και στέλεχος <υψηλού κίνδυνου>. Έτσι τα κονδυλώματα μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά, θέση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Η γυναίκα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο και ποια στελέχη την έχουν προσβάλει. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχεται ετησίως όχι μόνο με test Παπ αλλά και με κολποσκόπηση. Έτσι, η ευαισθησία της γυναικολογική εξέτασης αγγίζει το 97% και οι βλάβες από HPV αντιμετωπίζονται έγκαιρα.Διαφορές κονδυλωμάτων και θηλωμάτων

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER