Το γυναικολογικό διακολπικό υπέρηχογράφημα είναι ή πιο συχνή και χρήσιμη εξέταση στην γυναικολογία

Γυναικολογικό Διακολπικό Υπερηχογράφημα

Το Γυναικολογικό Διακολπικό Υπερηχογράφημα είναι ή πιο συχνή και χρήσιμη εξέταση στην γυναικολογία. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλών συχνοτήτων και σχηματίζει εικόνες των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, ο τράχηλος και ο κόλπος. Είναι η μοναδική μη επεμβατική μέθοδος με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τη δομή τους και να διαγνώσουμε τυχόν παθολογικές καταστάσεις.

Πως πραγματοποιείται το γυναικολογικό διακολπικό υπερηχογράφημα;

Αφού ξαπλώσετε στην γυναικολογική καρέκλα με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα, ο γιατρός θα τοποθετήσει μαλακά στον κόλπο την κεφαλή του υπερήχου. Στην κεφαλή, η οποία προωθείται 2 με 3 εκατοστά στο εσωτερικό του κόλπου, έχει τοποθετηθεί προφυλακτικό και τζελ. Ο γιατρός κατά την εξέταση στρίβει απαλά την κεφαλή μέσα στον κόλπο για να λάβει εικόνες από όλα τα σημεία της λεκάνης.
Η εξέταση της περισσότερες φορές είναι ανώδυνη. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ήπια ενόχληση ή δυσφορία λόγω της πίεσης που ασκεί η κεφαλή στα τοιχώματα του κόλπου, η οποία υποχωρεί αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης.
Παράλληλα, η εξέταση είναι ιδιαίτερα ασφαλής τόσο για την γυναίκα όσο και το έμβρυο (όταν υπάρχει εγκυμοσύνη)  αφού δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία.

Τι μπορούμε να διαγνώσουμε με το υπερηχογράφημα;

O διακολπικός υπέρηχος μας επιτρέπει να διαγνώσουμε καταστάσεις όπως:

  • Καρκίνο των αναπαραγωγικών οργάνων
  • Κύστες ωοθηκών
  • Μορφώματα της μήτρας, όπως πολύποδες και ινομυώματα
  • Πυελικές φλεγμονές
  • Ύπαρξη εγκυμοσύνης ή επιπλοκών αυτής όπως αποβολή, έκτοπη κύηση ή αποκόλληση πλακούντα

Πότε πραγματοποιούμε το γυναικολογικό υπέρηχογράφημα;

Το Γυναικολογικό Διακολπικό Υπερηχογράφημα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο μαζί με το test pap στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αν κατά την εξέταση υπάρξει κάποιο εύρημα όπως αυτά που αναφέραμε, πιθανόν ο γιατρός  να σας συστήσει να επαναλάβετε την εξέταση πριν το πέρας του ενός  χρόνου ή να κάνετε συμπληρωματικές εξετάσεις όπως αξονικη τομογραφία ή μαγνητική κάτω κοιλίας.. Εκτός αυτού, ο υπέρηχος μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν υπάρχουν καταστάσεις όπως:

  • Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
  • Πυελικός πόνος
  • Υπογονιμότητα
  • Συσκευές όπως το ενδομήτριο σπιράλ, ώστε να διαπιστωθεί η θέση του
  • Εγκυμοσύνη

Χρειάζεται προετοιμασία πριν τον υπέρηχο;

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την διενέργεια του υπερήχου. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέστε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και η κύστη σας θα πρέπει να είναι άδεια. Αν έχετε περίοδο ή κάποια μικρή αιμορραγία και φοράτε ταμπόν θα πρέπει να το αφαιρέσετε.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER