Αίμα ανάμεσα στις περιόδους μου

Αίμα ανάμεσα στις περιόδους μου

Οι περισσότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της αναπαραγωγικής τους ηλικίας Αίμα ανάμεσα στις περιόδους  (μεσοκυκλική αιμορραγία), η οποία μπορεί να ποικίλει σε ποσότητα και σε διάρκεια. Συγκεκριμένα, μπορεί να εκδηλώνεται με ορισμένες σταγόνες αίματος ή να ξεπερνά σε ποσότητα αυτό της περιόδου,ενώ μπορεί να έχει διάρκεια από μερικές ώρες εώς και αρκετές ημέρες. Αν και τέτοιου είδους αιμορραγία προκαλεί έντονη ανησυχία και άγχος, είναι αρκετά συνηθισμένη και δεν σηματοδοτεί πάντα την ύπαρξη μια σοβαρής πάθησης. Οι συνηθέστερες καταστάσεις στις οποίες αποδίδεται η ύπαρξη μεσοκυκλικής αιμορραγίας είναι οι παρακάτω:

1. Ωορρηξία

Η ωορρηξία αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες μεσοκυκλικής αιμορραγίας. Κατά την ωορρηξία, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνουν, δημιουργώντας αιμορραγία στο ενδομήτριο.Η αιμορραγία αυτή διαφέρει από εκείνη της περιόδου διότι είναι μικρότερης ποσότητας και διάρκειας και δεν περιέχει κύτταρα από το ενδομήτριο. Στις γυναίκες οι οποίες έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, εκδηλώνεται συνήθως την 12η με 16η ημέρα του κύκλου.

2.Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιδιαίτερα ύπουλα καθώς μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δημιουργούν κάποια ενόχληση. Έτσι η διάγνωσή τους δεν είναι πάντα εύκολη και γίνεται συνήθως τυχαία στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Παρόλα αυτά, αίμα ιδιαίτερα μετά τις επαφές μπορεί να υποκρύπτει μόλυνση από παθογόνα, όπως χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδα ή και μόλυνση από τον HPV. Το παραπάνω δεν πρέπει να μας παραξενεύει καθώς τα μικρόβια προκαλούν συχνά φλεγμονή του τραχήλου και του κόλπου και ένας φλεγμένων τράχηλος είναι πιθανόν να αιμορραγήσει.

3.Σπιράλ

Η τοποθέτηση του σπιράλ μπορεί να συνδυαστεί με αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Ένα μικρό spotting (μικρές κηλίδες αίματος) είναι αρκετά συχνό φαινόμενο το πρώτο τρίμηνο μετά την τοποθέτηση. Ωστόσο, αιμορραγίες που γίνονται όλο και βαρύτερες μπορεί να υποδηλώνουν μετατόπιση του σπιράλ από τη θέση του και χρειάζονται αφαίρεση του σπιράλ και θεραπεία.

4.Ορμονικές διαταραχές

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι ορμόνες που ελέγχουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο επιδρώνας στο ενδομήτριο. Παράγονται από τις ωοθήκες και επηρεάζονται και από άλλες ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα. Οποιαδήποτε διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ανεξήγητης αιμορραγίας. Τέτοια διαταραχή μπορεί να προκληθεί από:

  • Αντισυλληπτικα. Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων συνδυάζεται στο πρώτο τρίμηνο με την εμφάνιση ασυνήθιστων κηλίδων αίματος (spotting), λόγω αλλαγών στο ορμονικό προφίλ.
  • Προβλήματα του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Δυσλειτουργίες των παραπάνω αδένων διαταράσουν τα υπόλοιπα οργανικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του αναπαραγωγικού, δημιουργώντας μεσοκυκλική αιμορραγία.
  • Προβλήματα της υπόφυσης. Η υπόφυση είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο και αποτελεί το κέντρο ρύθμισης των περισσότερων ορμονών στο σώμα. Κάποια βλάβη της υπόφυσης όπως ένας τραυματισμός ή ένας όγκος θα μπορούσε να ευθύνεται για την εμφάνιση μεσοκυκλικής αιμορραγιας.

5.Αιματολογικές παθήσεις

Αιματολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος όπως ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων ή η αιμορροφιλία  μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση μεσοκυκλικής αιμορραγίας.

6.Ινομυώματα και πολύποδες

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας που αποτελούν συχνά ευρήματα σε γυναίκες αναπαραγωγικης ηλικίας. Μπορεί να προκαλούν αιμορραγία εκτός περιόδου ή να επιδεινώνουν την ένταση και τη διάρκεια της ίδιας της περιόδου. Αυτές οι αιμορραγίες χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να ελέγχονται όταν δημιουργουν μεσοκυκλική αιμορραγία, διότι μπορεί να υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια.

7.Σεξουαλική δραστηριότητα

Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, δημιουργούνται τραυματισμοί στον κόλπο που οδηγούν στην εμφάνιση αιμορραγίας ποικίλης βαρύτητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μη σύγχρονη σεξουαλική λίμπιντο, παρατεταμένη σεξουαλική επαφή, ή μη σωστή χρήση ξένων αντικειμένων προς ικανοποίηση. Σε περιπτώσεις σοβαρής αιμορραγίας, όπου η ποσότητα του αίματος είναι μεγαλύτερη από αυτή της περιόδου, καλό είναι να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο.

8.Καρκίνος

Αν και είναι αρκετά σπάνιος σε νέες γυναίκες, μία μη αναμενόμενη αιμορραγία μπορεί να υποκρύπτει έναν καρκίνο του ενδομητρίου ή του τραχήλου της μήτρας.

9.Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, και ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της, μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία. Αρχίζει συνήθως τον πρώτο μήνα και σε μερικες περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρο. Οι πρώτες κηλίδες αίματος παρατηρούνται κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο, η οποία πραγματοποιείται συνήθως τη 14η μέρα μετά τη δημιουργια του. Δεδομένου ότι η γονιμοποίηση γίνεται περίπου τη 15η ημέρα του κύκλου, η αιμορραγία συμπίπτει χρονικά με την επόμενη περίοδο. Απο τη στιγμή της εμφύτευσης, μπορεί να ξεκινήσει αιμορραγία σε διάφορο χρόνο. Η ανησυχία της γυναίκας είναι αυτή  που την οδηγεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Μετά την εμφύτευση και για το πρώτο τρίμηνο, οι αιμορραγίες μπορεί να είναι συχνές, χωρις να υποκρύπτουν κάποια παθολογια της κύησης.

 

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρείτε Αίμα ανάμεσα στις περιόδους και δεν σχετίζεται με την περίοδό σας, καλό είναι να απευθύνεστε σε γυναικολόγο. Αν παρατηρείτε αλλαγή των χαρακτηριστικών της περιόδου σας όπως συχνότητα, ποσότητα αίματος, ένταση, πρέπει να αποκλείσετε την ύπαρξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Όταν η αιμορραγία εκτός περιόδου συνοδεύεται από πόνο, κόπωση, εφίδρωση ή και ζαλάδα, η επίσκεψη στο γιατρό είναι πλέον επιβεβλημένη.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο γυναικολόγο όταν υποψιάζεστε ότι υπάρχει εγκυμοσύνη.

 

 

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Καλέστε μας στο 210 64 20056 ή κλείστε ραντεβού με τη παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

About the Author :

Αφήστε το μήνυμα σας

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER